– Striden mellom Jens Johan Hjort og Elisabeth Aspaker må løses lokalt

Høyre sentralt kommer ikke til å gripe inn i striden mellom fiskeriminister Elisabeth Aspaker og Tromsøs ordfører Jens Johan Hjort. – Dette må løses lokalt, sier generalsekretæren.

Årsmøtet i Troms Høyre 2015

Bråket etter årsmøtet i Troms Høyre i helga må løses lokalt. Selv etter at ordfører Jens Johan Hjort sa at fiskeriministeren begikk overlagt karakterdrap på Anne Berit Figenschau (til venstre i bildet), vil ikke Høyre sentralt gripe inn.

Foto: Lars Egil Mogård/NRK

Til tross for at ordfører Jens Johan Hjort har gått ut offentlig og sagt at fiskeriministeren har begått et verbalt karakterdrap på tidligere finansbyråd i Tromsø, Anne Berit Figenschau, ønsker ikke Høyre sentralt å gripe inn.

– Denne saken må de klare å løse lokalt, sier Høyres generalsekretær, Lars Arne Ryssdal.

Startet med nominasjonsbråk

Det var forrige helgs famøse nominasjonsmøte i Tromsø høyre som startet bataljen. Da trakk ordfører Jens Johan Hjort og finansbyråd Anne Berit Figenschau seg fra lista. Dette skjedde etter at deres forslag om endring på toppen av lista ble nedstemt. De to er senere blitt beskyldt for å ha forsøkt å gjennomføre et kupp.

Årsmøterabalder

 Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker klarte å hindre at Anne Berit Figenschau ble ny nestleder i Troms Høyre.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Denne helga var det årsmøte i Troms Høyre, og Anne Berit Figenschau var forelsått til vervet som nestleder i fylkespartiet. Men fiskeriminister Elisabeth Aspaker, som var delegat på møtet, ville det annerledes.

– Jeg har ingen forståelse for at det vi har av etiske spilleregler og uformelle spilleregler i Høyre, så eklatant ble satt til side i Tromsø forrige helg!

Dette sa Aspaker fra talerstolen på åsrmøtet. Deretter ble Figenschau vraket som nestleder.

Karakterdrap

Jens Johan Hjort

Ordfører Jens Johan Hjort mener fiskeriministeren begikk overlagt karakterdrap på Anne Berit Figenschau under årsmøtet.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

I dag var det en rystet Tromsøordfører som tok til motmæle.

– Elisabeth Aspaker, Nord-Norges mektigste kvinne går på talerstolen og begår overlagt karakterdrap på Anne Berit Figenschau! Slik karakteriserer Jens Johan Hjort det som skjedde på årsmøtet i helga.

Vil ikke svare

Generalsekretæren i Høyre vil ikke svare på om Aspakers utspill var klarert med ledelsen i Høyre sentralt.

– Jeg har ikke noe ønske om å si noe om hvilke samtaler vi har hatt med noen der oppe, men alle er vel enige om at ting burde vært håndtert annerledes fra starten, sier Lars Arne Ryssdal.

Til tross for Hjorts knusende angrep på Aspaaker, mener generalsekretæren at det må bli ro om saken.

– Vi må ikke bruke kreftene på interne krangler, sier Ryssdal.

Elisabeth Aspaker vil ikke si noe om saken i dag.