– Største angrepet på arbeidsmiljøloven noensinne

Regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven vil føre til dyrere mat, og gi arbeidsgiverne mulighet til å herse med folk. Det mener Bjørn Johansen som er en av mange som skal være med på en landsomfattende streik til uka.

Går til streik mot regjeringen

– Folk må virkelig våkne opp nå. Dette er første gang vi må på barrikadene for å forsvare arbeidsmiljøloven, sier Bjørn Johansen i LO.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det høres fleksibelt ut slik det blir fremstilt, men egentlig vil dette bety at arbeidsgiverne får herse som de vil, sier Bjørn Johansen som er distriktssekretær i LO Finnmark. Han får støtte av Robert Nesje i Unio.

– Dette er det sterkeste angrepet på arbeidernes rettigheter vi har sett, sier Nesje.

Onsdag 28. januar mellom 14.00 og 16.00 vil YS sammen med LO, Unio og Fagforbundet samle seg om en landsomfattende streik. Til sammen er 1,5 millioner arbeidstakere organisert gjennom de fire foreningene.

– Folk må våkne

– Folk må virkelig våkne opp nå. Dette er første gang vi må på barrikadene for å forsvare arbeidsmiljøloven, sier Johansen, som oppfordrer alle som kan til å stille opp.

Ifølge ham vil det være flertall for endringene på Stortinget hvis de ikke får noen av partiene til å snu.

– Det fagforeningsfiendtlige Venstre vil komme med de avgjørende stemmene.

Det blir streike-arrangementer i alle de største byene i landet, og i tillegg er det mange lokale streikearrangementer planlagt i mindre byer og tettsteder.

– Dyrere mat med søndagsåpne butikker

Bjørn Johansen mener at det vil bli dyrere mat hvis regjeringen får det som de vil med søndagsåpne butikker, som han mener det ikke er noen som vil ha.

Samler seg for streik

Fagforeningene samler seg for streik over hele landet kommende onsdag mellom 14.00 og 16.00. I Kirkenes blir det på torget. Fra venstre Robert Nesje i Utdanningsforbundet(Unio), Elvira Røst i Delta(YS), Raymond Johansen i LO og Mette Nødtvedt i Fagforbundet.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Selv ikke næringen selv vil ha søndagsåpent, og hvem tror du vil måtte ta regningen for dyrere mat, spør Johansen retorisk.

Les mer om hvordan regjeringen foreslår å endre arbeidslivet i Norge

Frykter færre vil etablere seg i distriktene

Elvira Røst tror forslagene til endring i arbeidsmiljøloven vil føre til at færre unge etablerer seg i distriktene.

– Vi som allerede sliter med at få de unge til å etablere seg vil rammes av økt bruk av midlertidige ansettelser. Da får ikke de unge lån og hus, og dermed får de ikke mulighet til å etablere seg, sier Elvira Røst, som uttaler seg på vegne av Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS) i Finnmark.

Allerede nå vet man at streiken vil stoppe togtrafikken, men yrkesgrupper som politi og sykepleiere som er ansvarlig for liv og helse vil ikke bli oppfordret til å gå fra arbeidet. Skoler og barnehager er derimot blant de som vil bli rammet.