– Spiller skjæra død for å slippe mer juling?

Skjærer kan bli høstkåte og ganske hissige, sier forsker om det voldsomme slagsmålet. På videoen ser det ut som om den ene fuglen spiller død for å roe ned angriperne.

TRE I KAMP: Her hjelper skjæremor sin make med å banke opp en inntrenger. Men hvis det var hunnen som ble utfordret av en rival, ville hannen bare sett på kampen og valgt vinneren, sier forsker. (Video: Siss Heidi Hansen)

Videoen fra Tufjord på Måsøy i Finnmark er tatt i oktober.

– Jeg har aldri observert slik opptreden hos skjærer, og vi bor tett på en skjærefamilie, fortelle Siss Heidi Hansen, som filmet opptrinnet.

Mange kløktige eksperimenter og denne undersøkelsen har vist at skjærene er svært intelligente, og Hansen lurer på om en av disse fuglene er en slu taktiker: Det ser nemlig ut til at den spiller død for å slippe mer hakking.

Hakker folk til blods

– Det er en fantastisk video som viser livet i skjæreverdenen. Det er en meget kraftig slåsskamp, sier Magne Husby. Han er ornitolog og har skrevet «Skjæreboka», etter at han har brukt store deler av livet på å studere arten.

Skjære

En skjærehunn som blir angrepet av en rival, må som regel ta kampen selv, uten hjelp av hannen. (Arkivfoto.)

Foto: Kjartan Trana / NRK

Detaljer på vingene røper at det er voksne fugler, sier Husby. Han er nokså sikker på at det dreier seg om en revirkamp, der en fremmed hann har trengt seg inn på enemerkene til et skjærepar.

– Selv om det går fort og fuglene ruller om hverandre, ser det ut til at det en skjære som holder en annen fast, slik at den tredje får til å hakke. Og de hakker hardt! Jeg har selv vært oppe i skjærereir og blitt hakket til blods. Det er ganske tøff behandling den får, den som får juling.

Husby forklarer at skjærene kan få et oppsving i hormonene om høsten, når forholdet mellom nattemørke og dagslys er det samme som om våren. Da kan de bygge litt på reiret og vokte ekstra på maken.

Illojal skjærefar

I dette tilfellet er inntrengeren en hann. Utseendet er likt, men adferden røper dem.

Og studier viser at skjærehannen er alt annet enn ridderlig mot sin trofaste frue:

– Hvis en hunn går løs på en hunn som er sammen med en annen hann, kan hannen bare sitte og se på slåsskampen mellom hunnene. Så velger han den som vinner slåsskampen. Hvis en hann prøver å skvise vekk en hann som allerede er på plass, vil som regel både hunnen og hannen forsvare territoriet.

Magne Husby med "Skjæreboka"

Magne Husby er skjæreekspert og førsteamanuensis ved Nord Universitet.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Det kan se ut som om offeret i videoen spiller død for å slippe mer juling. Tror du det kan være tilfelle?

– Jeg tipper at den ene fuglen holder så godt fast at det ikke er lett å gjøre noe, og at den prøver å samle litt krefter, sier Husby.

– Vi skal ikke se bort fra at den prøver å spille død for å komme seg unna, men jeg tror det er mest at den blir låst.

  • Les om flere smarte kråkefugler:

Ravnen tar ikke feil av egg og golfballer – den stjeler for moro skyld