– Skummelt å komme til ny by uten å ha bolig

Mange studenter i Harstad mangler fortsatt bolig, en uke etter at studiene startet. Noen har måttet leie seg inn på hotell.

Karoline Krane Johansen

Karoline Krane Johansen startet studiene i Harstad uten fast sted å bo, men nå har lykken snudd.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Studentsamskipnaden kan bare kan tilby bolig til hver femte student, de øvrige må leie på det private markedet, sier leder for studentsamskipnaden ved UiT, Campus Harstad, Per Gunnar Johnsen.

– Nok mange som ikke har det greit

Per Gunnar Johnsen forteller at før semestret startet, hadde de 100 søkere på venteliste, så vidt han vet er det ingen som bor i telt eller på gaten, og tror nok de fleste har nok fått tak over hodet.

– Men det er nok mange som ikke har det greit, de bor sammen med venner, og flere bor for dyrt eller langt fra skolen.

Per Gunnar Johnsen

Mange sliter fortsatt med å skaffe seg bolig, sier Per Gunnar Johnsen, ved studentsamskipnaden ved UiT Campus Harstad

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Skummelt å være uten bolig

Det kan være krevende nok å komme til en ny by som fersk student, og når du i tillegg ikke har et fast sted å bo. Førsteårs sykepleierstudent, Karoline Krane Johansen fra Svolvær, hadde ikke funnet seg bolig før hun kom til byen.

– Nei, det hadde jeg ikke. Jeg lette en del før jeg kom hit, men det var lite som lå ute, og det var mest private hus som var avertert. Det var altfor dyrt for meg, og jeg hadde ingen venner som startet samtidig som meg, som jeg kunne dele med.

Karoline forteller at hun har vært så heldig å få bo midlertidig sammen med noen venner.

– Men det er stressende å skulle starte på et nytt studiested, i en ny by og ikke være kjent. Det er litt skummelt å ikke vite om man klarer å skaffe seg fast tak over hodet.

Bor på hotell

Per Gunnar Johansen sier de ytterste konsekvensene av at noen ikke får bolig, blir at de må slutte.

– Jeg snakket nylig med en som bor på hotell. Hvis han ikke har en usedvanlig tykk lommebok, er jeg redd for at det kan ende med at han må avslutte studiene etter kort tid.

Men det er ikke helt mørkt, mener Per Gunnar Johnsen, det finnes nok noen hybler som ikke er leid ut, og nå håper han flere utleier vil leie ut.

Og for Karoline sin del snudde lykken tilfeldig.

– Da jeg skulle gå fra kontoret til Studentsamskipnaden etter å nok en gang spurt etter bolig, møtte jeg en jente som skulle slutte på studiene og si opp hybelen. Det var kjempetrist at hun sluttet, men det var bra for meg. Nå har jeg fast bolig ut skoleåret.