Hopp til innhold

– Sentrale folk i Finnmark ber PST ryke og reise

Journalist Kjetil Stormark hevder at norske myndigheter, deriblant Politiets sikkerhetstjeneste, er bekymret for at innbyggere i Finnmark er mer lojale overfor Russland enn Norge.

Kjetil Stormark

– Det er personer i sentrale roller i Øst-Finnmark som nekter å ha med PST å gjøre, og ber PST om å ryke og reise. Det er problematisk, for å si det veldig enkelt, sier Kjetil Stormark.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– I en slik tilspisset situasjon som det vi opplever, så er det ganske farlig at en del av de som bor i Øst-Finnmark har en lojalitet som går mer i retning av Russland enn til sentrale norske myndigheter i Oslo, sier Kjetil Stormark, journalist og redaktør for nettsiden aldrimer.no.

– Sterkere forhold til Russland

Han hevder at norske myndigheter er bekymret over at folk i Finnmark har en sterkere binding til Russland enn til Norge.

– Dette er en bekymring hos enkelte myndighetspersoner. De har problemer med å kommunisere med deler av dem som bor i Finnmark. Og dersom du får en situasjon som tilspisser seg, kan dette også være farlig. Da er det viktig at de som bor i Finnmark faktisk husker på hvilket land de bor i, og hvilket statsborgerskap de har, sier Stormark.

OPPDATERT: Stormarks uttalelser provoserer, men PST vil verken bekrefte eller avkrefte at de ser på mange finnmarkinger som upålitelige.

Vladimir Putin og Dmitri Medvedev under militærparaden 9. mai

Ifølge Kjetil Stormark frykter norske myndighetspersoner at en del innbyggere Finnmark har en større lojalitetsfølelse overfor russiske myndigheter enn norske. Her: statminister Dmitrij Medvedjev og president Vladimir Putin under seiersparaden i Moskva i 2012.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Vil ikke oppgi hvem han snakker om

– Det er viktig for meg å understreke at flertallet av befolkningen i Finnmark har en lojalitet til Norge, og opptrer på en klok og fornuftig måte. Men det er et bekymringsfullt antall personer som ikke opptrer så klokt som man burde.

Stormark vil ikke oppgi hvilke kilder han har eller om det er sivile myndigheter eller Forsvaret han snakker om.

Men han bruker Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som et eksempel.

– Det er personer i sentrale roller i Øst-Finnmark som nekter å ha med PST å gjøre, og ber PST om å ryke og reise. Det er problematisk, for å si det veldig enkelt, sier Stormark.

Forsker: Ikke uvanlige anklager

Stormark er en prisbelønt gravejournalist, men han har også blitt kritisert for sin bruk av anonyme kilder på nettsiden aldrimer.no, som dekker saker knyttet til forsvar og sikkerhet.

NRK ba fredag i forrige uke om en kommentar fra PST, som likevel har avstått fra å kommentere saken.

Men Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, sier det ikke er uvanlig at denne typen anklager dukker opp i krisetider.

Julie Wilhelmsen

Julie Wilhelmsen, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Foto: NRK

– Når forestillingene om at noen truer oss, i dette tilfellet Russland, er det vanlig at posisjonene blir så sterke at de som snakker om Russland som en trussel er de som er opptatt av norsk sikkerhet. Mens de som ikke er like tydelige, men er opptatt av å bevare kontakt og relasjoner på tvers av grensa, veldig fort blir en mistenkelig gruppe, sier Wilhelmsen.

Hun sier dette er noe man også ser på russisk side.

– I Russland er grupper som er vennlig innstilt til Vesten ekstremt mistenkeliggjort. Dette er ikke en mekanisme man er helt fri fra her i Norge, heller, sier Wilhelmsen.