Hopp til innhold

– Selv om man tok vaksine i 2009 er man ikke beskyttet

Influensasesongen er igjen på full fart fremover mot oss, og denne gangen er det et kjent virus som ventes å herje med oss.

Islolat svineinfluensa Ålesund

Det er ventet at flere blir smittet i tiden fremover, men folk kan ta det helt med ro. Svineinfluensaen er ikke mer farlig enn andre influensavirus som herjer i befolkningen. Noen sykehus oppretter isolat i influensasesongen, her fra Ålesund.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

I 2009 var det mange som tok vaksine mot svineinfluensa. Men denne kan man ikke lengre regne med at fungerer, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Etter 2009 har det viruset vært dekket av den vanlige årlige sesongvaksinen. Selv om man tok vaksine i 2009 så er man ikke beskyttet. Så da må man ta på nytt hvert år, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Hauge.

Influensaaktiviteten i Norge er fortsatt lav, men den forventes å øke i ukene fremover. Det hyppigst påviste influensaviruset denne sesongen er influensa A(H1N1), tidligere kalt svineinfluensa. Det likevel gir ingen grunn til spesiell bekymring sammenliknet med tidligere år.

Siri Helene Hauge

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Hauge.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Dette viruset har sirkulert i Norge hvert år etter pandemien i 2009. Så det er nå blitt et vanlig influensavirus som vi behandler på lik linje med alle de andre virusene som kommer og går hvert år, sier Hauge.

Sengeliggende en uke

Noen som blir ekstra syke av influensa. En som virkelig har fått kjenne dette på kroppen, er NRKs reporter Liv Inger Somby.

– Jeg har vært sengeliggende siden forrige tirsdag. Jeg hoster så mye og har hatt så høy feber at det har vært vanskelige dager siden jeg ble syk, forteller Somby.

Programleder er Liv Inger Somby

NRK Sápmis reporter Liv Inger Somby har vært sengeliggende i en uke på grunn av sykdom.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Hun har ennå ikke fått tilbakemelding på prøvene legen tok av henne, og vet derfor ikke hvilket virus influensaen kommer av. Slått ut av det, det ble hun nesten med engang.

– På to timer steg feberen til 39,6 grader. Dette slo meg ut og ikke klarte jeg snakke å de to første dagene. Dermed kunne jeg ikke ringe til legen. Legen kunne heller ikke gjøre noe når jeg endelig fikk kontaktet han. Det var tøft, sier Somby.

Enkelttilfeller

Også i Finnmark er det blir rapportert inn tilfeller av svineinfluensa. Det forteller assisterende fylkeslege i Finnmark, Bjørn Øygard.

– Det sies at dette viruset har en tendens til å gjøre den unge delen av befolkningen litt sykere enn det som er vanlig. Vanligvis er vi jo mest redd for de i den eldre aldersgruppen og de som har kroniske sykdommer i hjerte og lunger.

Alle kan bli smittet av viruset, men de som er utsatt for å bli mer syk er de som i utgangspunktet har problemer med lungene eller hjertet sitt og de med redusert immunforsvar.

– Vi anbefaler disse gruppene til å vaksinere seg, og det er fremdeles ikke for sent selv om det begynner å haste, siden sesongen er i gang, sier Øygard.