Hopp til innhold

– Se til Kirkenes, Mr. Putin

Norsk-russisk grensesamarbeid vekker oppsikt i internasjonale medier. Det bryter med Putins øst-vest illusjon, mener politisk redaktør i den tyske avisen Die Zeit.

RUSSIA-PUTIN-CREDENTIALS

SUKSESS I NORD: Politisk redaktør Jochen Bittner i den tyske avisen Die Zeit, anbefaler Russlands president Vladimir Putin å se til det vellykkede grensesamarbeidet med Norge, før han tar sine neste valg.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / Afp

Det er politisk redaktør Jochen Bittner i den anerkjente tyske avisen Die Zeit som setter søkelyset på det uvanlige samarbeidet mellom vest og øst i grensestrøket mellom Norge og Russland.

Bittner publiserte nylig en reportasje for avisen, etter et besøk i nord-områdene. På bakgrunn av denne har han også skrevet en kommentar, som er publisert i The New York Times.

Her har han sett på hvordan Kirkenes, med sine få mil fra den russiske grensen, bryter med Vladimir Putins verdensbilde-illusjon.

Der Russlands president har en illusjon om at det kun eksisterer et øst-vest med to ulike sfærer, peker Bittner på Kirkenes som det motsatte, der russere kan trå fritt inn i et Nato-territorium.

Lokal suksess-historie

– Before you plan your next step, Mr. Putin, look to Kirkenes.

Jochen Bittner, politisk redaktør i Die Zeit

Han viser blant annet til hvordan folk i arktisk har bygget et velfungerende grensesamarbeid, etter Sovjetunionens sammenbrudd. Bittner trekker fram kvotesystemet i fiskerinæringen og handelsavtalen som gjør at russere med næringslivsforbindelser i Kirkenes, ikke trenger visum for å dra over grensen.

Det samme gjelder grenseboerbeviset, der de som bor mindre enn tre mil fra grensa kan ferdes visumfritt mellom grensebyene. Og ikke minst avtalen om gjensidig utnyttelse av olje- og gassfelt i Barentshavet.

Jochen Bittner trekker fram hvordan vestlige utenrikspolitikken, på bakgrunn Ukraina-krisen, kan være med å ødelegge den lokale suksesshistorien i nord.

Da med tanke på de konsekvensene sanksjonene mot Russland får for samarbeidet på tvers av næringslivet på begge sider av grensa.

(Saken fortsetter under bildet)

VIKTIG DIALOG: Sergey Lavrov og Børge Brende møtes til samtaler i dag.

SAMARBEID: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (midten) deltok i 70-års markeringen for frigjøringan av Øst-Finnmark og Finnmark i slutten av oktober. Markeringen fant sted i Kirkenes, og der møtte han Norges utenriksminister Børge Brende (t.h.)

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Sanksjoner som rammer en selv

I ulike intervju med lokale næringslivsledere, er det bekymring for en ny kald krig.
«Er det noen vei ut? spør de. Mange hevder at Krim aldri vil bli gitt tilbake til Ukraina, så hvorfor skal vi opprettholde sanksjoner som vil lamme vår egen, og Russlands økonomi? Det er et spørsmål man har begynt å stille seg sør i Europa også», skriver han i kommentaren.

En vestlig forretningsmann i Murmansk forteller Bittner hvordan han har merket seg det voksende anti-vestlige klimaet hos den russiske befolkningen, etter Putins politikk.

– Se til kirkenes Mr.Putin

Bittner skriver at det derimot er opp til Putin hvordan det vil gå for det lokale forholdet i grensestrøket i Nord.

– Vesten bør ikke gå fra sanksjonene så lenge mr. Putin bryter folkeretten. Begge sider lider av at Kreml følger en «du taper-jeg vinner»-filosofi, i stedet for å styrke en «vinn-vinn»-situasjon.

Bittner anbefaler den russiske presidenten å besøke det vennlige stedet i grenseområdet, der øst-vest kan samarbeide.

– Etter mitt besøk mintes jeg de berømte ordene til Ernst Reuter, en av de første ordførerne i etterkrigstidens Berlin. I 1948, da sovjeterne strammet blokaden rundt byen, oppfordret han verden: «Schaut auf diese stadt!» - «Se på denne byen!». Før du planlegger dit neste trinn Mr. Putin, se til Kirkenes, skriver Bittner.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark