Hopp til innhold

– Sårbar havbunn ødelegges av trålfiske ved Svalbard

Greenpeace hevder i en rapport at trålfiske ved Svalbard ødelegger sårbar havbunn som tidligere var beskyttet av isen.

Is på en av fjordene på Svalbard

Med klimaendringer som går dobbelt så raskt i Arktis som i resten av verden, smelter havisen i nord i et dramatisk tempo.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Undersøkelser viser at trålflåten stadig trekker lenger nord, inn i områder rundt Svalbard som før var utilgjengelig på grunn av et beskyttende isdekke. Dette er områder som er definert som særlig viktige for biologisk mangfold, skriver miljøorganisasjonen i en rapport som lanseres onsdag.

Greenpeace mener hull i norsk miljølovgivning tillater dette fisket, som ifølge organisasjonen risikerer å gjøre uopprettelig skade i disse sårbare økosystemene.

Rapporten leveres til fiskeriminister Per Sandberg onsdag formiddag i Bergen.

– Ikke tatt problemet på alvor

Miljøorganisasjonen har analysert 18 millioner satellittspor (AIS-data) fra fiskeflåten, og knyttet disse til de ulike trålselskapene. Funnene viser at fra 2001 til 2014 har fiskeaktiviteten økt år for år.

Truls Gulowsen ser på undervannsbilder av kjemiske våpen i Skagerrak

Leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen vil verne de sårbåre områdene rundt Svalbard.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Prosentandelen av torskekvoten fra Barentshavet som tas ut fra sårbare områder øst for Svalbard har økt fra i under 2 prosent til over 10 prosent.

– Norske myndigheter har så langt ikke tatt dette problemet på alvor, på tross av internasjonale forpliktelser om å være sårbare havområder. Myndighetene må nå komme på banen, og sikre at de sårbare områdene rundt Svalbard blir vernet, før de blir ødelagt av destruktiv bunntråling, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

– Endeløse områder med sand og gjørme

I Barentshavet finner verdens største torskefiske sted, som forsyner verden med over 3 milliarder fiskemåltider årlig. Det er også hjemmet til isbjørner, hvalross, millioner av sjøfugl og økosystemer på havbunnen med yrende liv.

Den britiske marinbiologen Callum Roberts har lest rapporten.

– Bunntråling er en av de mest destruktive fiskemetodene. De siste 200 årene har bunntråling forvandlet rike og komplekse økosystemer på havbunnen til endeløse områder med sand og gjørme.

Han forklarer at områdene som har vært beskyttet av isen i Arktis er blant de siste områdene i verden som er uberørt av tråling.

– De trenger øyeblikkelig beskyttelse for å unngå samme skjebne, sier professor Roberts.

Greenpeace ber Norge om å etablere et marint verneområde i havet rundt Svalbard, og anbefaler at sjømatprodusentene ber sine leverandører om å stoppe fisket i umiddelbart.

– Må samarbeide

Trålskader på havbunnen kan unngås om forskere og fiskere samarbeider, mener seniorforsker Lis L. Jørgensen ved Havforskningsinstiuttet.

– Jeg mener hele debatten må være tosidig. Vi må ha to tanker i hodet. Hvordan kan vi best legge til rette slik at fiskerne får det de trenger, men at vi samtidig beskytter havbunnen, sier Jørgensen til NRK.

I en kronikk på Forsking.no skriver forskeren at det er viktig å være i forkant av utviklingen og sikre bunnfaunaen mot trålskader.

– Det kan for eksempel gjøres ved at enkelte områder blir lagt inn i kartprogrammene som fiskerne bruker.

Jørgensen mener politikerne må på banen for å finne «den gylne middelvei».