Hopp til innhold

– Samer bør ha mer selvironi

Den samiske forfatteren Maren Uthaug mener det er viktig for en kultur å kunne le av seg selv.

Maren Uthaug og omslaget til hennes nye humorbok

Maren Uthaug er ute med en samisk satirebok. Hun mener selvironi styrker en kultur, men vedgår at mange år med undertrykking kan gjøre at selvironi ikke er like enkelt for samer som for andre.

Foto: Calliidlagadus

– For meg er humor noe av det viktigste i en kultur. Humor viser at kulturen er sterk og har et overskudd. Den kan også være med på å omdefinere nedlatende begreper at man i stedet ler av dem.

Uthaug lanserer sin andre samiske humorbok «Mens vi venter på solen».

Hun vedgår at det ikke er lett å se hva som er satire og hva som er mobbing.

Nylig ble ei samejente forsøkt påtent i Trondheim, og samefolket har generelt måtte tåle mye fra revyscener og nettdebatter.

– Et resultat av «Den sosiale hakkeloven»

Uthaug mener konteksten ofte avgjør hvordan samehumor slår ut.

– Det er avgjørende hvem som kommer med kommentarer. Hvem som sier hva, og når de sier det. En same kan spøke med at samer drikker seg fulle, mens når en nordmann gjør det er det lettere for at det kan bli nedlatende.

En ny studie avslørte i fjor at samer opplever ti ganger mer diskriminering enn etniske nordmenn

Professor Nils Magne Knutsen ved Universitet i Tromsø mener humor på samers bekostning er vår utgave av «Den sosiale hakkeloven».

– Humor er et sterkt våpen og en sterk sosial mekanisme. Nordlendinger har kanskje brukt dette til å holde avstand til samer. Det er en måte å opphøye seg selv på. Om man føler seg langt nede, er det heldigvis noen som kan være enda lenger nede på rangstigen - samene.