– Russerne tror Norge tuller

Det mener Truls Gulowsen i Greenpeace, etter at det ble klart at «Elektron» er tilbake i Barentshavet, på nytt tjuvfiske.

Elektron

– Hvis en motpart ikke viser makt, så tror man at de tuller. Jeg tror en del russere på fiskerisida tror at Norge tuller; at Helga Pedersen mener NESTEN alvor når hun sier overfisket skal stoppes, sier Gulowsen.

Trappet opp kontrollen

Men den beskrivelsen vil ikke fiskeriministeren være bekjent av.

– Det er en virkelighetbeskrivelse jeg ikke kan stille meg bak. Fra norsk side har vi trappet opp kontrollen og innsatsen mot ulovlig fiske betydelige; vi er enige med russerne om en rekke konkrete tiltak. Jeg kan være enig i at dette ikke går fort nok, men når det gjelder etterforskning og straffeforfølgelse, ser vi fremgang, sier Pedersen.

– Må vise mer makt

Greenpeace har kjent til at Elektron har fisket også etter at kapteinen ble siktet for både ulovligheter i fisket og kidnapping av to norske inspektører. I tillegg kjenner Kystvakta til at fartøyet har drevet ulovlig omlasting nylig, ifølge bladet Fiskaren.

 Norske fiskerimyndigheter må vise mer makt overfor Russland, mener Gulowsen.

 – De må være knallharde og for alvor nekte de fartøyene som de har registrert ulovligheter på, å fiske i norsk økonomisk sone og å gå inn til norske havner.

Vil også straffe

Fiskeriministeren ønsker også at rederiene skal straffes, men kan ikke gjøre annet enn å rapportere til russiske myndigheter, og håpe at de følger opp sakene.

– På noen områder går det ikke fort nok, og på andre områder ser vi en klar forbedring den siste tida, sier hun.