– Regjeringen skaper «bingoskoler»

Sterke reaksjoner på at unge med lese- og skrivevansker fratas pc-støtte.

Undervisning

Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

Regjeringen vet ikke hva den har gjort når den har strøket 40 millioner kroner i pc-støtte til dyslektiske barn og unge.

– Helt uforståelig

Det mener Dysleksiforbundet i Norge, som på tre måneder har mottatt hundrevis av henvendelser fra fortvilte dyslektikere og pårørende.

Tilskuddsordningen til ordinært datautstyr har blitt gradvis redusert, og er avviklet fra og med 1.juli. Nå er det i opp til skoleeierne - altså kommunene - å kjøpe nødvendig utstyr.

Det bekymrer generalsekretær i Dysleksiforbundet, Marianne Grønner.

– Det er veldig overraskende at pc-støtten fjernes. Hvis man er opptatt av godt tilpasset opplæring og sosial utjevning, så er kanskje dette et av de viktigste tiltakene for å få utbytte av skolen. Det er helt uforståelig det regjeringen nå har gjort, sier generalsekretær i Dysleksiforbundet i Norge, Marianne Grønner til NRK.

Frustrerte foreldre

Solveig Johanne Håvik Grønstøl har en gutt på 10 år som har lese- og skrivevansker.

– Dette er fryktelig frustrerende. Vi har en gutt som sliter og som trenger mye hjelp. Det er tungt å se at han ikke får den hjelpen han trenger, sier Grønstøl.

Generalsekretær i Dysleksiforbundet, Marianne Grønner, sier at den nye ordningen vil forskjellsbehandle elever.

– Dette betyr at det blir ren bingo for elevene om de får god undervisning eller ikke. Det blir ren bingo om de får hjelpemidler eller ikke, sier hun.

– Mange får ikke hjelp

I tillegg til at pengestøtten fjernes, vil ordningen bli langt mer kronglete å håndtere for hver enkelt. Det mener både Dysleksiforbundet og stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker fra Høyre.

– Tidligere gikk de til NAV og fikk både pc og programvare. Men nå må de gå til kommunen for å få pc, og til NAV for å få programvaren der. Og så viser det seg at etter 1. juli i år har det vært en betydelig mindre etterspørselen etter slike typer hjelpemidler. Det tolker jeg som at det er blitt mye vanskeligere, og at det er mange elever som ikke får den hjelpen de trenger, sier Aspaker til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.