– Politiets rutiner er en del av vår etterforskning

Spesialenheten har fått et foreløpig bilde av politiets håndtering av dødsfallet i arresten på Tromsø politistasjon fredag.

Arrest, Tromsø politistasjon

Det var i en av disse cellene på Tromsø politistasjon at en mann fra Lyngen døde fredag.

Foto: Trygve Andre Hongset / NRK

– Vi har vært til stede i Tromsø i helga og gjennomført en rekke avhør av dem som sist var i befatning med avdøde. Vi har også sikret videoopptak fra arresten og materiale som er relevant for saken, sier etterforskningsleder i Spesialenheten, Thomas Nordberg til NRK.

Fredag 17. juli på ettermiddagen ble det oppdaget at en innsatt i arresten i Tromsø var uten puls. Ambulanse ble tilkalt, og livreddende førstehjelp iverksatt men livet stod ikke til å redde.

– Vi etterforsker hva som faktisk har skjedd opp mot de rutinene som gjelder for politiet, sier Nordberg som ikke vil kommentere etterforskningen ytterligere på nåværende tidspunkt.

Håper på flere svar

Spesialenheten vet foreløpig ikke årsaken til at 43 år gamle Rolf Einar Bjørn fra Lyngseidet døde i politiarresten. Avdøde skal obduseres.

– Så langt vet vi ikke mere om dødsårsaken. Vi har begjært obduksjon og avventer resultatet av den, sier leder i Spesialenheten.

Det er fast rutine at Spesialenheten etterforsker saker for å se om politiet har gjort noe straffbart når noen dør i politiarresten.

Politimester Ole B. Sæverud sier til NRK mandag at politiet avventer Spesialenhetens etterforskning. Han vil ikke kommentere saken ytterligere.

Bakgrunnen for at Rolf Einar Bjørn ble innbrakt av politiet var bråk og beruselse på offentlig sted.

14 personer har dødd i politiarrest de siste ti årene før dette dødsfallet, viser årsrapporten til Spesialenheten for politisaker.