– Pappa var inspirasjonskilde til James Bond

Halvt norske Iain Dalzel-Job mener likevel det er viss forskjell mellom faren og Agent 007.

Far og sønn Dalzel-Job

– Pappa snakket aldri om James Bond eller Ian Fleming, men jeg visste de hadde jobbet sammen, forteller sønnen Iain Dalzel-Job.

Foto: Scanpix/Privat

– Pappa snakket aldri om hva han gjorde i Norge eller på kontinentet under andre verdenskrig. Tidlig på 90-tallet begynte han å røpe litt i forbindelse med at han ga ut sine memoarer. Først da han døde i 2003 skjønte jeg rekkevidden på det hele. For da begynte avisene å skrive om ham, forteller Iain Dalzel-Job til NRK.

Faren Patrick Dalzel-Job jobbet som britisk etterretningsagent under andre verdenskrig og opererte bak fiendens linjer. Han snakket flere språk, hoppet i fallskjerm, kunne stå på ski baklengs og manøvrerte alt fra fartøyer og miniubåter.

Under krigen var han involvert i flere aksjoner. I Narvik trosset ordre og evakuerte 4500 av innbyggerne før tyskerne bombet byen til ruiner. Kong Haakon hedret senere Dalzel-Job med Ridder av St. Olavs Orden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Var grundig

Den ekte Bond-piken

Patrick Dalzel-Job og Bjørg Bangsund fotografert etter krigen.

En av sjefene til Patrick Dalzel-Job var Ian Fleming – skaperen av James Bond.

– Pappa var nok helt klart en inspirasjonskilde til James Bond, men jeg tror Ian Fleming brukte alle sine «troop commanders» som inspirasjonskilder. Han kjente dem jo godt.

– Hvilke egenskaper tror du gjorde faren din til en god agent?

– Han var grundig i alt han gjorde. Da jeg var åtte-ni år gammel begynte han å si til meg: «Gjør alltid ting grundig». På den tiden hadde jeg ikke den egenskapen, ler avkommet.

Iain er et resultat av møtet mellom Patrick og Tromsø-jenta Bjørg Bangsund. Etter krigen giftet de seg og flyttet til Skottland. Senere gikk ferden til Canada før de etter ti år returnerte til De britiske øyer.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Ulik James Bond

Patrick Dalzel-Job, som jobbet under James Bond-forfatter Ian Flemming, forteller hvordan han havnet i Norge. I Narvik reddet han livet til 4500 mennesker.

VIDEO: Den ekte James Bond, Patrick Dalzel-Job, fortalte i 1993 til NRK om sitt forhold til Norge.

Da James Bond hadde sitt gjennombrudd på kinolerretet høsten 1962 var familien totalt uvitende om husets far kunne være inspirasjonskilden.

Før Ian Fleming døde i 1964 vedgikk han at inspirasjonen til Agent 007 stammet fra hans tid som offiser under krigen.

– Pappa snakket aldri om James Bond eller Ian Fleming, men jeg visste de hadde jobbet sammen. Ikke drakk pappa noe særlig heller, og for ham var det bare en kvinne – mamma.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sterke bånd til Norge

Iain Dalzel-Job

Iain Dalzel-Job driver i dag hotellvirksomhet i Edinburgh.

Foto: Malcolm Dalzel-Job

Iain Dalzel-Job er veteran etter Falklandskrigen og driver i dag hotell i Edinburgh.

– Hos oss er båndene til Norge sterke, og jeg skal snart få besøk av noen av mine norske slektninger. Jeg føler meg norsk og har Erling som mellomnavn. Det er fordi jeg er oppkalt etter bestefar Erling Bangsund som var ordfører i Tromsø. Nylig fikk jeg et barnebarn som bærer Erling-navnet videre, forteller Iain stolt.

– Kan du også være oppkalt etter Ian Fleming?

– Kanskje det. Fornavnet mitt er skotsk for «John», og Fleming hadde også skotsk bakgrunn. Men det er det vel bare foreldrene mine som kan svare på, sier han lurt.

Selv er han jevnlig i Norge. Ikke sjelden møter han på mennesker med et forhold til farens krigsinnsats.

– For noen år siden møtte jeg to som var barn under krigen og som overlevde bombingen av Narvik fordi pappa hadde evakuert dem. Det var sterkt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.