Hopp til innhold

– Overvektige får ikke nødvendig psykisk hjelp før fedmeoperasjon

Pasienter som skal fedmeopereres får for dårlig kartlegging av den psykiske helsa si, ifølge psykologprofessor. – Det kan gjøre vondt verre etter en operasjon, sier han.

Fedme

I flere helseregioner er ikke psykologer involvert når fedmeoperasjoner vurderes. Helse Nord jobber nå for å få dette på plass (Illustrasjonsbilde).

Foto: JEFF HAYNES / AFP

Ann Rose Thomassen (28) fra Nordreisa er en av over 3000 nordmenn som ble operert for overvekt i fjor.

– Hvis du ikke tar tak i negative tanker og problemer før du legger deg under kniven, blir de ikke automatisk borte. Det kan gjøre det lettere å gå opp i vekt igjen, sier hun.

Ann Rose Thomassen

Ann Rose Thomassen trøstespiste og ble etter hvert sykelig overvektig. Da alle metoder for å gå ned i vekt feilet så hun til slutt på operasjon som eneste alternativ.

Nordreisa-kvinnen mener det rettes for lite fokus på den psykiske helsa til overvektige før de gjennomgår fedmeoperasjoner. Hun får støtte fra ekspert på spiseforstyrrelser Jan Rosenvinge ved UiT Norges arktiske universitet.

– De som lider av overspising kan få det enda verre etter en fedmeoperasjon. De kan begynne å spise mer, noe som har store medisinske komplikasjoner. Man kan ikke reoperere pasientene. Derfor vil jeg tro at pasienter med spiseforstyrrelser som blir operert og ikke får hjelp til å håndtere spiseforstyrrelsen, totalt sett får det verre, sier han.

Mange må opereres på nytt

Jan Rosenvinge

Psykologiprofessor og ekspert på spiseforstyrrelser, Jan Rosenvinge, peker på at de fleste som har gjennomgått fedmeoperasjon må gå på medisiner resten av livet.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Ann Rose Thomassen ble mobbet i oppveksten. Det gjorde at hun allerede som sjuåring begynte å ty til mat som trøst. I fjor gjennomførte hun en fedmeoperasjon, men måtte selv oppsøke psykolog i forkant.

– Jeg ble operert i det offentlige. Utover en liste med spørsmål om det psykiske var det ingen som pratet om følelser og bruk av mat, verken i forkant eller etterkant av operasjonen.

– Vær sikker på at du har tenkt gjennom hva du går inn for. For det er slett ikke lett. Selv om jeg har vært hos psykolog og jobbet med problemene, så slutter jeg aldri å jobbe med dem. Jeg jobber hver eneste dag for ikke å havne i den samme tralten som jeg var i før. En operasjon er ingen lettvint løsning.

Ann Rose Thomassen

Mellom 20 og 30 prosent av dem som opereres for overvekt legger på seg igjen etterpå, og får bivirkninger.

Rosenvinge synes det er synd at det i flere helseregioner i dag ikke er psykologer i teamet som vurderer pasienter før de fedmeopereres.

– Vi vet mye om hvilke livsstilsendringer som kreves og noe om hvilke metoder man kan ta i bruk. Og de metodene har ikke kirurgene. Derfor burde psykologene være mer på banen for å vise hva de kan tilby, sier han.

– Det mangler gode nok fagfolk, nok informasjon og et godt nok tilbud for å sikre at folk er mentalt skikket for å ta operasjonen.

Ann Rose Thomassen

Prøver å få på plass psykologer

Jorunn Brendeford

Helse Nord jobber for å få psykologer i teamet som jobber med pasienter som skal gjennomgå overvektsbehandling.

Foto: Helse Nord

Jorunn Hunstad Brendeford, regional koordinator for sykelig overvektsbehandling i Helse Nord, innrømmer at det er vanskelig å kartlegge om pasientene har spiseforstyrrelser.

– Vi har etter hvert fått god erfaring med denne pasientgruppen. Flere fagpersoner jobber sammen og danner seg et bilde av hvordan situasjonen er. Også må vi stole på at pasienten snakker til oss.

Brendeford håper at det regionale senteret får på plass psykologer i løpet av året eller til neste år.

– Det står i alle fall høyt på både vår og Helse Nord sin prioriteringslista.

En god dose selvinnsikt og vilje til å lykkes gjorde at Ann Rose Thomassen selv tok kontakt med psykolog før fedmeoperasjonen. Hun mener det er avgjørende for et vellykket resultat.