Hopp til innhold

– Overraskende at så mange voksne ikke kan svømme

Maria Sjöbäck ble spurt om hun kunne holde svømmekurs for voksne, men hun hadde ikke anelse om hvor stort behovet egentlig er.

Maria Sjöbäck har svømmekurs

Leder for Levvel, Maria Sjöbäck, holder jevnlig svømmekurs for voksne i Tromsø, og er overrasket over hvor stort behovet er for slike kurs.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Da tidligere svømmer Maria Sjöbäck vokste opp i Sør-Sverige kunne de fleste hun kjente svømme. Om sommeren brukte de fleste havet som svømmearena.

Etter å bodd lenge i Nord-Norge fikk hun spørsmål om hun kunne holde svømmekurs for voksne.

– Jeg ble veldig overrasket over hvor mange som ikke kan svømme her oppe, forteller Sjöbäck.

I fem år har hun, i regi av trenings- og frisklivvsenteret Levvel, arrangert svømmekurs både for nybegynnere og viderekomne. Nesten hvert eneste kurs har vært fulltegnet. For det meste er det kvinner som deltar, men også et par menn kaster seg i bassenget. I tillegg merker Sjöbäck økt pågang fra utlendinger.

– Jeg tror nok været og temperaturen i havet har sin del av skylden for antallet voksne som ikke kan svømme. Som sagt er det mye flere svømmedyktige i Sør-Sverige, og inntrykket mitt er at det er flere i Sør-Norge som også kan svømme.

Trygg i vann

Lær å svømme ved hjelp av NRKs svømmekurs fra 1966.

– En livreddende egenskap

Det finnes ingen oversikt over hvor mange voksne som ikke kan svømme. Det nærmeste vi kommer er Forsvarets oversikt over vernepliktige som selv må melde inn om de er kapable til å svømme 200 meter.

I 1991 mente 6,2 prosent av de vernepliktige at de ikke kunne svømme 200 meter. I 2016 meldte 12,4 prosent av de vernepliktige at de ikke kunne svømme distansen.

Nå skal det sies at det i 2010 ble lovpålagt sesjon for jenter. Før den tid var det bare gutter som rapporterte sømmedyktigheten inn til Forsvaret. Siden 2010 har andelen svømmedyktige vernepliktige holdt seg rimelig stabilt.

– Vi har et mål om at alle kan svømme. For det første er det en livreddende ferdighet. I tillegg er det å være svømmedyktig et utgangspunkt for å kunne gjøre andre aktiviteter i, ved eller på vann på en trygg måte. Hver aktivitet gir en ny mulighet for fysisk aktivitet, og hver aktivitet gir et nytt sosialt nettverk, sier Jan Kjensli, utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund.

– Samtidig vet vi at mange barn lærer å svømme ved hjelp av sine foreldre. Andelen voksne som kan svømme vil derfor kunne påvirke antall barn som kan svømme.

Svømmedyktige 17-åringer

Forsvarets statistikk som viser hvor stor andel av de vernepliktige som selv mener de er kapable til å svømme 200 meter.

Foto: SSB

Edels 14. kurs

Onsdag var 13 voksne personer samlet i bassenget på Kurbadet i Tromsø. Edel Annie Hansen har vært på svømmekurs 14 ganger.

Den første gangen klarte hun så vidt å stå på grunna og ta ansiktet under vann. Nå føler hun seg i alle fall litt tryggere i vannet.

– Jeg ønsker å bli hundre prosent trygg i vannet før jeg gir meg. I tillegg er det jo god trening, sier Hansen.

Edel Annie Hansen

Edel Annie Hansen har hatt god hjelp av svømmekursene til Maria Sjöbäck, men er fortsatt ikke helt trygg i vannet.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK