– Omlastingen var en fin tid som jeg gjerne skulle sett mer av

HONNINGSVÅG (NRK) Nærmest over natta mistet lille Nordkapp kommune årlige inntekter på flere titalls millioner kroner.

VALG 2015

Roar Åge Pedersen og båten hans «Børnes» fikk oppdrag innen beredskap og opphold for mannskap. Men det ble med den ene sesongen for ham.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Valglogo

– Jeg er fisker og det er ikke oljeomlasting jeg skal leve av. Men det var et kjærkomment supplement om høsten, som er en litt vanskelig tid innen fisket, sier Roar Åge Pedersen.

Oljeomlasting i Sarnesfjorden i Nordkapp

Oljeomlastingen i Sarnesfjorden i Nordkapp ga gode ringvirkninger for lokalsamfunnet.

Foto: Tom Erik Økland

Båten og mannskapene hans, som ellers var opptatt med å fylle kvotene på hyse, sei og torsk, bidro i fjor høst med tjenester rundt oljevernberedskapen ved å legge ut lenser rundt tankbåtene.

I tillegg fungerte «Børnes» som et hotellskip med køyer til syv mann der ansatte i det maritime selskapet, og oppdragsgiver, Arctic Protection oppholdt seg. De sov og spiste om bord hos skipper Pedersen. 2000 kroner i timen fikk de betalt for arbeidet på Sarnes, og utgiftspostene var få.

Store summer

På senhøsten i fjor var det over. Da ble virksomheten i Finnmark lagt ned i Nordkapp, og plassert kun til Sør-Varanger.

– Jeg var kjempeglad for den tiden jeg fikk i oljetjenesten. Men jeg hadde håpet at det skulle var lenger, for det var en fin tid jeg gjerne skulle fått litt mer ut av. Vi hadde nok alle takket ja til en ny høst, sier Pedersen.

Omtrent 17 millioner kroner la Arctic Protection alene igjen i Nordkapp kommune, med knappe 5000 innbyggere, på ett år. Blant annet ved havneinntekter og til beredskapen.

VALG 2015

Sverre Joakimsen, ordførerkandidat for Nordkapp Høyre, lover velgerne at han vil kjempe for å få oljevirksomheten tilbake til Honningsvåg dersom han kommer i posisjon etter høstens valg.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

- I forkant

Nå er valgkampen er i gang, og i det lenge Ap-styrte Nordkapp sitter mangeårig avisredaktør Sverre Joakimsen hjemme ved kjøkkenbordet med panoramautsikt utover fjorden. Han stiller som ordfører i år, for Høyre.

– Det er rart at virksomheten ble flyttet tilbake til øst når det er såpass omstridt med tanke på miljøet i Varangerfjorden. Sarnesfjorden her i Nordkapp er helt perfekt for aktiviteten, sier han.

– Kunne Nordkapp Høyre jobbet mer overfor deres egen regjering for å forhindre at aktiviteten ble flyttet?

– Det er veldig lett å sitte her og klage over vedtak som blir gjort. I fremtiden må vi som en liten kommune komme i forkant og jobbe mye mer aktivt mot sentrale myndigheter. Det tror jeg blir avgjørende for utviklingen av Nordkapp-samfunnet, sier han.

VALG 2015

Nordkapp kan klare seg uten oljeomlasting, mener leder av Nordkapp AUF, Guro Vollan Nilsen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Fisk og turisme

Guro Vollan Nilsen, leder av Nordkapp AUF, sier at hun opplevde at oljeomlastingen betydde mye for lokalsamfunnet, men understreker at oljevirksomheten er til skade for miljøet.

– Oljen førte til at flere ville kunne flytte hit og samfunnet bli større. Jeg tror likevel at fiske og turisme er det vi vil klare oss på i fremtiden. Olje er ikke det som skal forhindre fraflytting, sier hun.

Med Høyre ser på sin side helst til at virksomheten igjen ser dagens lys i Nordkapp:

– Dette er så viktig for fremtidens Nordkapp at vi kan ikke la være å prøve å få det tilbake hit, sier han.