Hopp til innhold

– Oljevern-fadesen viser at vi ikke kan bore i Barentshavet

Miljøorganisasjonene reagerer kraftig på at en oljevernøvelse i Finnmark mislyktes selv om det var bare frisk bris. – Dette viser at det er totalt uforsvarlig å bore nær kysten og opp mot iskanten, sier Lars Haltbrekken.

Sjøfugl tilgriset av olje fra Full City

SKREKKSCENARIO: Havområdene i nord har til dels store konsentrasjoner av sjøfugl. Miljøvernorganisjonene frykter konsekvensene av et utslipp når den eksisterende oljevernberedskapen ikke takler frisk bris. Bildet er tatt etter utslippet fra «Full City» i 2009.

Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX

En oljevernøvelse på Sørøya i Finnmark i april måtte endres da det blåste opp til frisk bris fra vest. Mannskapene ga rett og slett opp å legge ut lenser som skulle hindre olje i å nå land.

I ettertid fastslår Kystverket at reelle oljeutslipp ofte vil ende som oljesøl på strendene.

Truls Gulowsen.

Enda dårligere enn fryktet, sier Truls Gulowsen i Greenpeace om oljevernberedskapen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

– Jeg er ikke overrasket over at oljevernutstyret har dårlig kapasitet under litt vanskelige værforhold. Men at det er så dårlig, hadde jeg faktisk ikke trodd, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace Norge.

– Både oljeselskapene og myndighetene har hevdet at Norge har verdens beste oljevernberedskap. Det kan godt være, men vi ser jo at den ikke fungerer i litt dårlig vær, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Uventet ærlighet

Organisasjonene mener saken bekrefter at alt de har sagt om at beredskapen er for dårlig til å takle utslipp i nordlige havområder.

Utdrag fra rapport om oljevernøvelse ved Sørøya april 2015

Her er utdraget fra rapporten som beskriver hvordan øvelsen ble lagt om på grunn av frisk bris.

– Samtidig er jeg veldig positivt overrasket over at etatene er så ærlige om at de faktisk ikke kan håndtere oljevern på en effektiv måte når det blåser, sier Gulowsen.

– Nå må vi bruke denne ærligheten til å sørge for at oljevirksomheten ikke får flytte inn i områder som er enda mer sårbare og hvor det vil være enda vanskeligere å sanere et utslipp, for eksempel opp mot iskanten og Bjørnøya.

Umulig å rense strender

Men Goliat-feltet kommer snart i drift, og den utbyggingskampen har miljøorganisasjonene definitivt tapt.

– Man er nødt til å investere kraftig i oljevernberedskapen dersom man skal fortsette å ha oljevirksomhet på Goliat. Det bli slutt på at vi lar oss lure til å tro at oljeselskapene kan håndtere et oljesøl bare fordi de sier det. De må begynne å bevise at de kan, sier Gulowsen.

Lars Haltbrekken

Oljesøl må samles opp før det når land, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Lars Haltbrekken mener tidligere utslipp viser at det er for seint å rense opp oljen når den når kysten.

– For det første vil man ikke klare å rense all oljen fra strendene. For det andre vet vi at det kommer til å være et utall sjøfugler som vil være tilgriset av olje og høyst sannsynlig dø av det.

– Useriøst

Gulowsen reagerer sterkt på et utsagn fra ENI Norge etter øvelsen.

– Dersom været er dårlig og man ikke får stoppet utslippene til havs, vil det uansett ikke nå land på grunn av været, sa kommunikasjonssjef Andreas Wulff til NRK torsdag.

– Det er en påstand fullstendig utenfor all virkelighet, mener Gulowsen.

– Hvis det er mye vær og bølger, er det større sannsynlighet for at oljen slås ned i sjøen, i stedet for å drive mot land. Men man kan jo aldri være sikker på at det skjer.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark