– North Energy er et lottospill på børsen

Tidligere banksjef, Svein Aasegg, sier folk er lynforbannet etter at kraftselskaper og kommuner har tapt store summer på oljeselskapet North Energy.

North Energy ringes inn på børsen

Da administrerende direktør Erik Karlstrøm i North Energy ringte inn selskapet på børsen 5. februar 2010 var optimismen stor.

Foto: NRK

– Det var totalt galt av kraftlaget å kaste bort 40 millioner på «lottospill» på Børsen, sier andelseier i Alta Kraftlag, Svein Aasegg, til Dagens Næringsliv.

Aasegg som tidligere har vært banksjef i Alta Sparebank og Sparebanken Nord mener pengene som kraftlag og kommuner har investert i oljeselskapet, heller burde blitt brukt på viktige samfunnsmål.

– Vi som advarte mot den enorme risikoen i North Energy er blitt latterliggjort i alle år. Men vi fikk rett til slutt, sier Aasegg som i dag er andelseier i Alta Kraftlag.

Store tap for Salten Kraftsamband

En gjennomgåelse av regnskaper som Dagens Næringsliv har gjort viser at nordnorske selskap har tapt rundt 100 millioner kroner på investeringer i North Energy.

  • Salten Kraftsamband har bokført tap på 44 millioner.
  • Alta Kraftlag og deres investeringsselskap Origo Kapital har bokført tap på 40 millioner.
  • Helgeland Invest har tapt mellom én og en halv million.

I tillegg har disse selskapene og andre offentlige selskap tapt ytterligere på aksjene sine i 2014, som gjør det samlede tapet på rundt 100 millioner.

– Origo Kapital er i dag på sparebluss på grunn av tapene i North Energy, sier administrerende direktør i Alta Kraftlag, Per Erik Ramstad til DN.

West Phoenix

Troen på drivverdig petroleumsfunn var stor da leteriggen West Phoenix fant gass på Norvang-feltet i 2011.

Foto: Niclas Eliasson

Ville ikke anbefalt investeringene på nytt

Tre kommuner er blant deleierne i Alta Kraftlag, mens Nordland fylkeskommune og kommunene Bodø og Fauske er de største eierne i Salten Kraftsamband. Helgeland Kraft og Rana kommune er de største eierne i Helgeland Invest.

– Jeg vil ikke anbefale mitt styre å gjøre noe slikt på nytt. Det er best å holde oss til det vi kan, som er produksjon og salg av kraft, sier Steinar Pettersen som er konsernsjef i Salten Kraftsamband.

På seks år har North Energy brukt 2,5 milliarder uten å gjøre et eneste drivverdig funn. 1,8 milliarder er mottatt i skatterefusjoner av staten.

Aksjefall på 90%

– Vi kan ikke kommentere andres regnskaper og vurderinger aksjonærene gjør av sine urealiserte tap, sier Knut Sæberg som er finansdirektør i North Energy til avisa.

Siden oljeselskapet ble børsnotert 5. februar i 2010 har aksjene i oljeselskapet sunket med 90% fra 26 til tre kroner.

– Hvert enkelt selskap har sin risikoprofil, så vi kan ikke gi en generell kommentar på det, sier Sæberg om risikoen offentlige selskap har tatt ved å investert i selskapet.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se kveldens Nordnytt med Sveinung Åsali