Hopp til innhold

– Nordnorske band gir meg energi

"Kokfornøyd" sjef for Buktafestivalen, Lasse Lauritz Pettersen, syns det er spennende å skape en arena for nordnorske band og sier det gir han motivasjon til å gå løs på ny festival.

Heave Blood and Die

Et av de lokale bandene som fikk sjansen på årets Buktafestival var Heave Blood and Die.

Foto: Christer Johnsgård / NRK

Festivalsjefen, som i år var ansvarlig for sin andre festival, kan i dag slippe skuldrene ned og ta seg en velfortjent ferie. Tre dager festival er over og han er "kokfornøyd".

– Det er vanskelig å la være å være gira, vi har hatt tre fantastiske dager, sier han dagen etter at første oppsummering er over.

Siden forrige søndag har fesitvalledelsen jobbet på spreng.

– Publikum har vær fantastisk, vi har hatt fantastiske artister, vi har hatt fantastiske frivillige. Det har vært gøy, men det har vært slitsomt, innrømmer han.

Lasse Lauritz Pettersen

En fornøyd festivalsjef vil ha fokus på nordnorske band.

Foto: Anders Haugland Pedersen / NRK

Festivalen har solgt 16 000 såkalte festivaldøgn, det betyr at det i løpet av de tre dagene var 16 000 publikummere innom festivalen. Best besøkt var lørdag kveld, da var det 4 700 publikummere.

Vil ha kvalitet framfør kvantitet

Årets festival, som er den tolvte i rekken, er omtrent like stor som festivalen har vært de siste årene. Den største Buktafestivalen noen ganger var den i 2008.

– Det var den store "festivalhøydaren", med 7000 i Bukta, sier Pettersen.

Da valgte festivalledelsen å ta et skritt tilbake og tenke seg litt om.

– Vi ville heller fokusere på å lage et kvalitativt program framfor å være størst mulig. Å prøve å finne en bærekraftighet i det produktet som vi har, vi er jo egentlig en ganske smal festival.

Han er fornøyd med hvordan de har truffet med årets festival.

Buktafestivalen 2015

Fornøyd publikum på årets Buktafestival

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Vi føler at vi treffer med det programmet vi har satt og at vi på det tolvte året klarer å lage en skikkelig folkefest i Telegrafbukta.

– Sånn som skjer av og til

Pettersen beklager at et band måtte trekke seg. Det britiske bandet Temples mistet både bagasje og bandmedlemmer i flylogistikken, forteller han. Med mellom 35 og 40 band og hundrevis av artister å holde styr på så kan slike ting fort skje.

– Det er selvsagt beklagelig når sånt skjer, men det er også en del av gamet. Det er tre år siden sist vi hadde en kansellering.

Men han mener de løste det bra.

– Vi fikk løftet frem et lokalt band som fikk en vanvittig hjemmeseier i Telegrafbukta, The Late Great, som folk virkelig har pratet om i etterkant. Det er gledelig å se at lokale helter stiller opp og leverer når vi får en kansellering. Jeg føler både publikum og vi som festival kom godt ut av det, sier Pettersen.Han mener de har oppnådd målet med å lage Norges beste rockefestival og samtidig bidra til å utvikle det nordnorske rockemiljøet.

Utstillingsvindu for nordnorske rockeband

Nå skal festivalsjefen ha en velfortjent ferie, i september starter jobben med neste års festival.

– Jeg vil at vi skal bli bedre på det kunstneriske, på programmering, på det arrangørtekniske, og at vi skal videreutvikle miljøet vi er en del av, sier han.

Andelen nordnorske band skal fortatt være høy. Ved årets festival var det mellom 35 og 40 prosent lokale og regionale band og han ønsker at dette skal fortsette.

Danko Jones på Buktafestivalen 2015

Buktafestivalen vil alltid ha internasjonale navn, som canadiske Danko Jones, mener festivalledelsen.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Vi kommer alltid til å være relevant og aktuell når det gjelder nasjonale og internasjonale band, men det å fortsatt være arenaen for lokale band er det jeg personlig syns er mest spennende å utvikle.

Han vil at Buktafestivalen skal være et utstillingsvindu for nordnorske rockeband.

– Det er det som gir meg mest energi i det helårlige arbeidet vi gjør og som gir meg motivasjon, sier en engasjert festivalsjef.

Pettersen kan foreløpig ikke si noe om hvem som vil være trekkplaster til neste år. Festivalledelsen legger inn bud på 4-500 på band foran hver festival og får naturlig nok nei fra mange.

– Man lærer seg å ta nederlag og gleder seg over det man får til, det viktigste er å skape en fin helhet, sier en lettet festivalsjef til NRK før han går inn i feriemodus.