Hopp til innhold

– Nordmenn har ingen unnskyldning for å ikke feriere i Nord-Norge

Det mener Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Og stadig flere sier at de har lyst å gjøre som familien Bell i Sør-Trøndelag, å legge ferien til nord.

Stadig flere søringer vil feriere i nord

Brynjar er fra Øverbygd i Troms, og har bodd utenfor Nord-Norge siden han var 10 år gammel. Anne-Kristin er fra Lillestrøm. Sammen med barna Thomas og Victoria bor de på Oppdal i Sør-Trøndelag.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Jeg synes det er godt å være i Nord-Norge, og ikke bare i Sør-Norge hele tiden, sier åtte år gamle Thomas Bell.

Familien Bell, som ferierer i blant annet Sørreisa og Tromsø, ser mange fordeler med å feriere i Nord-Norge.

– Bortsett fra gjestfrihet og natur, så er det laidback, avslappende og koselig, sier mamma Anne-Kristin.

– Ingen unnskyldning

Devold

LIKER NORD-NORGE: Kristin Krohn Devold sier at hun selv er i Nord-Norge hvert år. Her er hun i Tromsø i 2015.

Foto: Petter Strøm / NRK

En undersøkelse utført for TNS Gallup for NHO Reiseliv viser at 23 prosent av nordmenn sier at de vil tilbringe hele eller deler av ferien i Nord-Norge. Men så sent som i 2014, oppga én av fire nordmenn at de faktisk aldri har vært i de tre nordligste fylkene.

Det siste liker ikke Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. Er du norsk, er det, som hun sa i NRK P2 i forrige uke, «en skam å ikke ha vært i Nord-Norge».

Krohn Devold utdyper:

– Jo, for det er ingen unnskyldning lenger, i forhold til verken pris eller kvalitet, å ikke reise til Nord-Norge. Med to konkurrerende flyselskap er det mulig å kjøpe billige billetter, sier hun.

– Norge er verdens mest interessante ferieland, og Nord-Norge er kanskje det mest sjeldne og spennende vi har, så jeg synes at alle nordmenn bør ha vært der.

Flere ulemper

Trond Øverås, administrerende direktør i Nordnorsk Reiseliv AS, synes også at nordmenn som ikke har vært i Nord-Norge bør skjemmes:

– Der må jeg si meg enig med Krohn Devold. Vi ønsker selvsagt at flest mulig nordmenn skal oppleve vår fantastiske landsdel, og det vi har å by på, sier han.

Flere nordmenn vil reise til Nord-Norge.

Trond Øverås, administrerende direktør i Nordnorsk Reiseliv AS, er enig med NHO Reiseliv i at flere bør reise til Nord-Norge.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Men det er ikke bare praktisk å feriere i Nord-Norge. Familien Bell tror at mange nordmenn holder seg unna landsdelen fordi det er langt mer værsikkert å reise sørover i Europa.

En kanskje større ulempe enn været, er at Norge er et av verdens dyreste land å både bo og feriere i. Det merker familien, for selv om de bor privat under ferien har den blitt dyrere enn forventet.

– Norge er det kanskje dyreste ferielandet, og hvis du ikke bor privat er det kjempedyrt å feriere i Norge, sier Anne-Kristin Bell.

Bo i telt!

Men Kristin Krohn Devold mener likevel det er fullt mulig å feriere billigere i Lofoten enn i Monaco.

– Det er ikke slik at vi må bo på de dyreste overnattingsstedene og spise den dyreste maten. Vi kan kose oss veldig mye med telt og primus. Prisen er ikke avgjørende. Det finnes alternativer i alle prisklasser, sier hun.