– Noen lurer på om samer har hale

Tre unge samer legger ut på norgesturne for å komme fordommene til livs.

Samisk veiveivisere 2011

De samiske veiviserene håper å bekjempe fordommer mot samer blant norsk skoleungdom. Fra venstre: Ida Ristiinná Hætta Ophaug, Mikkel Rasmus Logje og Øyvind Erichsen.

Foto: Samisk høgskole

I et skoleår skal tre unge samer reise rundt til ulike skoler i Norge. De kalles samiske veivisere og målet er å bli kvitt fordommene mot samer.

Noe av det de lærer bort er at du er samisk hvis du snakker det samiske språket eller hvis dine foreldre eller besteforeldre har samisk som hjemmespråk. Det er det ikke alle norske ungdommer som vet.

– En veiviser fra i fjor nevnte noen spørsmål han hadde fått. Blant annet om samer har hale, om nordmenn og samer har like mange tenner og om rein ble brukt som betalingsenhet i Alta, sier veiviser Øyvind Erichsen fra Nesseby.

– Har vært veiviser hele livet

– Jeg har bodd i Tromsø i et år som er bare 40 mil ifra Kautokeino. Det er ikke så langt, men der vet de heller ikke mye om samer. Jeg har ofte opplevd at folk spør om jeg bor i lavvo, sier Mikkel Rasmus Logje fra Kautokeino.

Den tredje veiviseren bor nå i Bergen, men har tidligere bodd i Kautokeino.

– Da jeg flyttet til Bergen møtte jeg mange fordommer og mange som manglet informasjon om samene. Jeg har vel egentlig jobbet litt som samisk veiviser hele livet, sier Ida Ristiinná Hætta Ophaug.

– Samene driver med elg og går ikke på skole

Elevene på Foss videregående skole i Oslo er i målgruppen. NRK spurte dem om hva de forbinder med samer.

– Jeg tenker på folk som ikke går på skole, sa en av de spurte.

– Folk som ikke går på skole?

– Ja, for de driver jo med elg og reinsdyr og sånt. Da har de nok ikke tid til skole.

Under kan du høre flere svar fra ungdommene.

– Vi er veldig like norsk ungdom

Tiltaket samiske veivisere ble satt i gang av Kommunal- og regionaldepartementet i 2004 og veiviserne har fått opplæring ved Samisk høgskole i Kautokeino.

Veiviserene bruker blant annet joik og innføring i samisk historie for å heve kunnskapen til skoleungdommene. Målet er å få dem til å bry seg.

Samiske veivisere utenfor FN bygget i New York

Fjorårets samiske veivisere besøkte FN og New York da verdens urfolk hadde årlig forumsmøte.

Foto: Liv Inger Somby

– Vi lærer om den norske kulturen og vi bor i jo i samme land. Det er veldig mange norske som kjenner samer, men de vet jo ingenting om den samiske kulturen, sier Mikkel Rasmus Logje.

– Hvilket inntrykk ønsker dere å gi av samer?

– Å bli kvitt fordommer. Vi bor ikke i lavvo og alle samer har ikke rein. Vi er veldig lik norsk ungdom. Vi har bare noen ekstra elementer i kulturen vår, sier Øyvind Erichsen.