– Noe er riv, ruskende galt når det er billigere å fly til Bali enn til Vadsø

– En hel landsdel blir grovt diskriminert med hårreisende flypriser, sier Thomas Leikvoll. Julereisen hans til fødebyen Vadsø er dyrere enn påskereisen til Indonesia. SAS mener det ikke kan sammenlignes.

Bali, Indonesia

PARADISISK PRIS: Thomas Leikvoll får en 13 timers flytur til Bali for omtrent det samme som en to timers tur til Vadsø.

Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP

– Det er noen som skor seg på at konkurransen er for dårlig og at finnmarkingene er avhengig av fly, sier Leikvoll til NRK.

Denne uka skrev han på Facebook at han ville velge Thailand for neste års juleferie, siden det var så dyrt å fly fra Gardermoen til Vadsø. Komikeren skrev det i fullt alvor.

Komiker om flypriser
Foto: Skjermdump fra Facebook

– Jeg har sjekket jevnlig i en og en halv måned. Hvis man skal fly helt fram til Vadsø, koster det for meg og min kone over 13.000 kroner.

Thomas Leikvoll

Thomas Leikvoll mener flyselskapene utnytter markedsmakten sin til å skvise reisende til Nord-Norge.

Foto: John Andresen

Leikvoll får litt billigere billetter med Norwegian enn med SAS. Men førstnevnte har ikke samarbeid med Widerøe, som tar ham den siste strekningen til Vadsø, og dermed går innsparingen bort i neste bestilling, sier han.

Dårlig konkurranse

Leikvoll sammenligner juleferien med den bestilte påsketuren til Bali.

– Jeg flyr til sammen cirka fire timer tur-retur Vadsø i jula. Jeg betaler litt mer for det enn jeg betaler for en tur-returreise til Bali, som er på 26 timer og har to flybytter. Det er noe som er riv, ruskende galt!

Knut Morten Johansen, informasjonssjef SAS

Flyseteavgiften har skylden for dårligere tilbud i nord, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Foto: BJORN H STUEDAL www.stuedal.no / BJORN H STUEDAL www.stuedal.no

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS skjønner at prisene umiddelbart kan virke urimelige, men sier at Leikvolls to reiser ikke er sammenlignbare.

– Det handler om tilbud og etterspørsel. Reisen til Finnmark er rett før jul, da alle ønsker å reise, og det reflekterer jo også prisen.

Johansen viser til at de billige billettene går først, og at det derfor gjelder å være tidlig ute. Men Leikvoll mener man i så fall må planlegge minst et halvår i forveien.

– En yngre bror bestilte ca. to måneder før meg. Han betaler noen hundrelapper mindre. Forskjellen er svært liten, sier han.

Flybilletter vadsø, oslo, bali

To selskap

Ifølge SAS er det også fordyrende at Widerøe flyr den siste lille delen av strekningen fra Kirkenes til Vadsø. Det er en statlig anbudsrute med egne prisregler som SAS ikke kan gjør noe med, ifølge informasjonssjefen.

Han viser til at de billigste billettene bare mellom Oslo og Kirkenes koster 799 kroner – hvis man reiser på lite attraktive tidspunkter. Slike billetter er ikke dyrere per kilometer enn reiser i sør, sier han.

– Det er flere seter tilgjengelig i Sør-Norge, nettopp fordi markedsgrunnlaget er høyere. Dermed er det flere billige billetter i sør, når du regner i antall, men relativt sett er det like mange billige billetter i rutene som går nordover.

Avgifter

Ifølge SAS har en økning i avgiftene på 15 prosent i løpet av to år gitt dårligere tilbud i Nord-Norge.

– Når det er færre som reiser, må færre dele på de faste kostnadene knyttet til en flyvning.

– Men Leikvolls inntrykk er at flyene til Kirkenes er fulle?

– Ja, vi er avhengig av å fylle flyene til Kirkenes.

– Hvis flyene er fulle, hvorfor er det relevant at det blir færre til å dele på de faste kostnadene?

– Det som er vesentlig er hva de som sitter om bord har betalt. Det er ikke noe problem å fylle et fly, men du må også ha en inntekt som dekker kostnadene, sier Johansen.

Frie priser

Pia Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, sier at det er fri prissetting som er hovedregelen i Norge, og at det vanskelig å regulere flyprisene.

– Det ser ut til at de bare tilpasser seg den etterspørselen som er, sier Høst.