Hopp til innhold

– Nødetatene fikk ikke beskjed

Beboer refser Lyngen kommune for dårlig beredskap

Flom

Tirsdag ble bygda Koppangen i Lyngen rammet av flom, søndag skjedde det igjen.

Foto: Tommy Fagerborg

Tommy Fagerborg i Koppangen mener Lyngen kommune har altfor dårlig kriseberedskap. Søndag ble bygda rammet av flom for andre gang på under en uke. Søndagens flom kom svært raskt, og i løpet av en halvtime var veien ødelagt på nytt. Likevel tok det lang tid før folk fra kommunen var på plass.

– Vi kontaktet kommunen for å melde fra om at det var flom her ute i dag morges, men det tok omtrent seks timer før noen kom ut hit. Jeg har også snakket med både brannvesen og politi i løpet av dagen, og de visste ikke noe om flommen her.

Fagerborg mener Lyngen kommune har altfor dårlig beredskap ved slike alvorlige hendelser.

– Jeg mener det er ganske utrolig at det ikke var varslet videre. Kommunen burde ha en fungerende krisehåndteringsplan, særlig med tanke på at dette har skjedd før.

Ordfører beklager

Sølvi Jensen

Lyngenordfører Sølvi Jensen beklager at kommunen brukte lang tid på å komme til Koppangen.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Lyngenordfører Sølvi Jensen ha i dag vært og sett på situasjonen i Koppangen, hun har også snakket med frustrerte innbyggere og beklager at kommunen brukte lang tid.

– Jeg har vært der oppe og både sett og hørt, og det er bare å beklage dersom de synes at vi har vært trege. Jeg har lovet at vi skal se på vår håndtering av saken i morgen tidlig. Det er synd at folk føler at vi ikke følger godt nok opp.

Jensen mener det ikke har vært fare for liv og helse, verken denne gangen eller forrige gang bygda ble rammet av flom.

– Men likevel skjønner jeg at folk blir engstelige når dette skjer, og jeg skjønner godt at folk ikke ønsker å sove hjemme i natt.

Så langt er en husstand evakuert, og kommunen skal ha samtaler med NVE i morgen.