Hopp til innhold

– Når du stadig opplever at kartongen blir tom, er det et faresignal

Forslaget om nivåmålere på vinkartonger faller i god jord hos rushjelp-organisasjonen Blå Kors.

pappvin

Reguleringsmekanismene forsvinner når man putter vinene i en boks, sier Sten Magne Berglund i Blå Kors Norge.

Foto: Knut Falch / NTB scanpix

– Litt av problemet med bag-in-box kontra vin på flaske er at du ikke selv klarer å følge med på hvor mye du drikker, og en partner klarer det heller ikke, sier fagsjef for politikk og kommunikasjon i Blå Kors Norge, Sten Magne Berglund.

Han berømmer forslaget kommunelegen og eldrerådet i Harstad har kommet med, om å få nivåmålere på vinkartonger – slik det er på Q-melkekartongene. Berglund er sikker på at ideen vil spille en betydelig rolle for dem som drikker vin.

– Når du stadig opplever at kartongen blir tom og når du ikke helt har kontroll over mye du har drukket, to glass eller en halv flaske, så er det et faresignal. Nivåmåler er en genial måte å hjelpe folk til å være mer bevisst over eget forbruk, sier han.

Sten Magne Berglund

Fagsjef for politikk og kommunikasjon i Blå Kors Norge, Sten Magne Berglund, vil ta forslaget videre til Stortinget.

Foto: Blå Kors

– Kartongvin er kvinnefella

Han forteller om en særlig negativ utvikling av alkoholbruk blant eldre. Alkohol har innvirkning på over 60 ulike helsetilstander, og for mange eldre som oppsøker lege eller blir innlagt på sykehus utgjør alkoholbruken en vesentlig del av sykdomsbildet.

– Vi ser en økt forbruk av kartongvin særlig blant kvinner, vi kaller det kvinnefella. Kvinner rapporterer ofte om mye pappvin, og derfor er det ekstra viktig at vi får til et økt fokus så de blir klar over en del av disse farene, sier han.

Håper på politisk støtte

Da eldrerådet henvendte seg til Vinmonopolet om ideen, fikk de full støtte. Men de mente eldrerådet selv måtte ta kontakt med de største grossistene for å få gjennomslag.

– Alle skjønner at eldrerådet ikke kan ha som oppgave å endre pakningsinnholdet til alle produsenter, dette må myndighetene gjøre. Vi vil ta det videre til Stortinget, sier fagsjefen i Blåkors.

Snart kommer opptrappingsplanen for rusfeltet på agendaen i Stortinget, og Berglund håper stortingspolitikerne tar med seg ideen videre.

– Det er så mye enklere å forebygge alkoholproblemer enn å reparere dem, og for de menneskene det gjelder har det stor betydning å klare å dempe forbruket, slik at det ikke blir et problem, sier Berglund.

Eldre og alkoholbruk

Stadig flere eldre drikker alkohol, og kartongvin er ofte det de kjøper mest.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Har vurdert det

En av de største på vin i Norge er ArcusGruppen. Kommunikasjonsdirektør Per Bjørkum forteller at omtrent 60 prosent av rødvin som selges kommer fra bag in box.

– Vi har vurdert nivåmåler på pappvinene, men det er foreløpig blitt avslått fordi luset kan påvirke innholdet negativt. Lyset vil kunne forringe produktet, sier han.

Bjørkum forteller at Arcus bruker mye ressurser på å finne gode emballasjeløsninger slik at både holdbarheten blir god, og at bruken blir enkel.

– Men mer har jeg ikke lyst til å fortelle, det er produkthemmeligheter. Vi vil jo ikke gi konkurrentene en fordel, sier han lurt.

– Men vi er veldig opptatt av at det skal være forbrukervennlig emballasje, samtidig som vi vil bevare produktet best mulig, sier Bjørkum.