Hopp til innhold

– Nå er hvaleventyret i gang igjen

Naturfotograf Audun Rikardsen har for første gang denne sesongen møtt på en gjeng hvaler ut i fjorden. Han gleder seg over gjensynet, men oppfordrer samtidig folk til forsiktighet.

Første hval i Tromsø vinter 2015

En kvalhale i solnedgangen utenfor Risvær og Sandøya. Snart forventes det at de følger sildestrømmen lenger inn i fjordene.

Foto: Audun Rikardsen

– Vi møtte mange spekkhoggere og en god del knølhval. De er uten tvil på vei inn i Kaldfjorden nå, forteller professor og prisbelønt naturfotograf Audun Rikardsen.

Audun Rikardsen

Professor ved UiT og prisbelønt fotograf Audun Rikardsen ser fram til nok en sesong med hvalene.

Foto: Tor H. Evensen

Han var torsdag kveld ute og tok bilder i forbindelse med innspilling av en dokumentar for NRK-programmet Ut i Naturen.

– Det skjer altså i år igjen. Jeg så dem ganske langt ute enda, utenfor Risvær og Sandøya, men jeg regner med at de første individene vil kunne være inne i fjordene utenfor Tromsø om noen dager. Alt avhenger av hvor fort silda forflytter seg, sier Rikardsen.

Det er det fjerde året på rad hvalene følger sildestrømmen inn i fjorden. De siste årene har hvalen fått stadig mer oppmerksomhet, og denne sesongen forventes det at enda flere turister, filmteam og andre skuelystne trekker til fjordene rundt Tromsø.

– Det er derfor enda mer viktig at folk tar hensyn til kvalene, og bruker sunn fornuft og ikke presser de for mye. Det er også viktig at folk tilpasser farten, slik at det ikke oppstår kollisjoner og personskader, sier Rikardsen.

Første hvaler 22.10.15

De første hvalbildene tok Audun Rikardsen med speilreflekskamera, men på grunn av motorstopp i båten måtte han ta til takke med å ta bilde av bildet for å dele den gode nyheten før han kom seg til land.

Foto: Audun Rikardsen

Fikk motorstopp like etter besøket

Naturfotografen har de siste fire årene brukt mye av tiden sin i båt vinterhalvåret, og har til og med møtt igjen gamle venner.

Derfor var det kanskje ekstra hyggelig å være den første som møtte hvalene i år. Rikardsen har også de tre foregående årene vært først ute og møtt dem når de ankommer utenfor Tromsø.

– Det er nesten som å hilse på gamle venner du har ventet på lenge, og en fantastisk opplevelse å få tilbringe den første dagen med dem helt alene, sier han.

– Det har vært noen få som har sett en og annen enslig hval tidligere i høst, men dette har trolig vært streifdyr som var innom for å sjekke forholdene. Nå er imidlertid silda også på vei inn og sammen med dem store mengder med spekkhuggere og knølhval. Eventyret er i gang igjen, sier Rikardsen.

Da NRK snakker med han på telefon torsdag kveld, befinner han seg fortsatt langt ute på havet, og har fått motorstopp på båten.

– Det er litt småflaut. Jeg må tøffe tilbake til byen med en hjelpemotor som går i 2,5 knop. Det er 3–4 timer igjen til land, så det går i rolig tempo. Men da er det ekstra gledelig å ha synet av hvalene ferskt i minne, det er nesten som om det var verdt motorstoppen, sier Rikardsen.

Se den utrolige videoen som ble filmet under forrige hvalsesong:

NRK-fotograf Harald Albrigtsen har filmet knølhval som jakter sild under nordlyset.

Siste fra Troms og Finnmark