– Myndighetene tok en kalkulert risiko da de tillot mer oppdrett i nord.
Det sier fagsjef i Norske Lakseelver, Erik Sterud, etter at det i dag ble kjent at Grieg Seafood er ansvarlig for at det nå er
Kalkulert risiko
Da mattilsynet besøkte Grieg Seafoods anlegg i Loppa, fant de opptil fem ganger så mye lus som tillatt. Et mulig enormt miljøproblem, var mattilsynets konklusjon. Den risikoen har myndighetene tatt med viten og vilje, mener Sterud.
- Les også:
– Alle som har hatt barn på skolen vet at det er en sammenheng mellom hvor tett ungene sitter og hvor lett hodelus spres. Alle som har hatt fisk i en merd, vet at det er en sammenheng mellom hvor tett laksen står i merden og langs kysten, og hvor lett lakselusa spres, sier fagsjefen.
Enormt problem: Dette fant mattilsynet under sin inspeksjon ved Grieg Seafoods i Loppa
Foto: Eric Henrichsen/MattilsynetHar doblet produksjonen
Siden 2005 har myndighetene tillatt nær en dobling i antall oppdrettsfisk i fylket, og flere frykter det er en sammenheng mellom økt produksjon og mer lus.
Sterud sier myndighetene kan takke seg selv for luseeksplosjonen, fordi både fiskeriministeren og myndighetene har vært klar over risikoen med å øke produksjonsvolumet.
– Dette vet fiskeriministeren, og dette vet myndighetene, at det er en økt sjanse for økt mengde lus. Trond Giske ble intervjuet her forleden dag, og det er minister nummer tre som snakker om lukkede anlegg. Nå er det kanskje på tide å få et fysisk skille mellom oppdrettslaks og villaks, sier Sterud.
- Les også:
Departementet avviser skyld
Avdelingsdirektør i Fiskeridepartementet, Yngve Torgersen, avviser at fiskerimyndighetene har ansvar for luseeksplosjonen i Finnmark.
– Her er det snakk om et enkeltstående anlegg som ikke overholder regelverket, sier Torgersen.