Hopp til innhold

Aldri før har angrepene på musikere vært større: – Musikk er fremtidens våpen

Aldri før har angrepene på musikere vært større enn i 2015. Det viser tall som organisasjonen Freemuse – The World Forum on Music and Censorship, la fram mandag.

Abazar Hamid

Abazar Hamid er fribymusiker i Harstad, som er verdens første friby for forfulgte musikere.

Foto: Trym Ivar Bergsmo

2. og 3. mars samles musikere, artister, ytringsfrihetsforkjempere og aktivister i Harstad for å feire kunstnerisk ytringsfrihet og sette søkelys på kunst og aktivisme, under mottoet: Make Art Not War!

En rekke artister, som selv har følt undertrykkinga på kroppen deltar. Mange er ukjente her i landet for de fleste, men det betyr ikke at det de gjør er mindre betydningsfullt.

Vi kan nevne Hip hop og multimedia artisten Salome MC fra Iran, som for første gang skal stå sammen på scenen med de syrisk-palestinske brødrene og hip hop-pionerene Yaser og Mohamed Jamous i Refugees of Rap. Brødrene kom seg så vidt ut av den palestinske flyktningleiren Yarmouk i Damaskus under Assads bombardement i 2015.

Refugees of rap

De syrisk-palestinske brødrene i Hiphop gruppa Refugees of rap.

Foto: Eric Larrayadieu

Flere blir forfulgt

I 2015 var det hele 469 tilfeller av sensur og angrep på kunstnere og brudd på kunstneres rettigheter. Det er en nesten dobling av antall saker fra året før. Ifølge organisasjonen Freemus er fjoråret det verste året hittil, så lenge Freemuse har drevet slik registrering. I 2015 hadde Kina alene 146 brudd på kunstnerisk ytringsfrihet.

– «Musikk er fremtidens våpen!» erklærte Afrikas legendariske artist, Fela Kuti, like før sin død i 1997. Det var sant i Nigeria for en generasjon siden, og det er fremdeles sant i Afrika, Midtøsten og over hele verden, sier Magnus Ag i Freemus – det er bakteppet for at Music Freedom Day arrangeres 3. mars.

At forfattere, journalister og karikaturtegnere er truet og forfølges er godt kjent. Men at musikere, komponister og artister blir forfulgt, torturert, fengslet og endog drept for sitt virke som kunstnere, er for mange lite kjent. Den russiske jentegruppa Pussy Riot er et godt kjent eksempel på dette.

Khaled Harara opptrer på Harstad Kulturhus under Music Freedom Night.

Den første fribyen for musikere i verden

Abazar Hamid – fredssangeren fra Sudan ble i 2014 den første fribymusiker i verdens første musikkfriby, Harstad. I litt over et år har han bodd nordpå nå, men reiser likevel verden rundt med sin musikk. Nå sist til Barcelona.

– Det viktigste jeg gjør for tiden, er å integrere meg, med lokale musikere, artister, kor og skoleklasser, sier han.

I kveld er han tilbake i sin storstue, Harstad Kulturhus, under Music Freedom Night. Dette gjør han sammen med Ola Bremnes, Marthe Valle og den palestinske rapperen Khaled Harara – som måtte rømme fra Hamas og Gaza, og som nå studerer musikk i Göteborg. Sammen med gospelkoret Care Gospel, har de laget ny musikk til konserten 'We Need Peace'.