Hopp til innhold

– Min far ble drept for en bagatell, og jeg tenkte at nå dør jeg også

Den tiltalte i drapssaken som startet i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø tirsdag, ville ikke svare på om han erklærer seg skyldig eller ikke skyldig.

Storslett 2001

Bilde fra 2001 som viser en politietterforsker på vei inn på Nordreisa videregående skole.

Foto: NRK

Da lagmannen vill vite om han var skyldig eller ikke, svarte han: «jeg forstår ikke spørsmålet».

Den 30 år gamle somaliske drapstiltalte mannen ble i 2002, da han var 17 år, frikjent for drapet på en jevnaldrende landsmann og elev på Nordreisa videregående skole i Nord-Troms. Den tiltalte stakk avdøde tre ganger med en kniv, men ble frikjent fordi retten mente at han handlet i nødverge.

Statsadvokaten anket saken, men før lagmannsrettssaken kunne starte, forsvant tiltalte. Han var borte i 13 år, helt til han i februar i år ble pågrepet i England, der han bodde.

Delvis referatforbud

Rettens formann la i retten tirsdag ned delvis referatforbud rundt den tiltaltes privatliv og familie.

Førstelagmann Arild Eidissen viste til at det under tingrettssaken kom fram opplysninger om at forholdene i Somalia, der avdøde og tiltalte hørte til ulike stammer, kunne føre til angrep og hevn mot tiltalte.

Lagmannen bestemte derfor at man ikke kan fortelle om hvor i England den tiltalte har vært de siste tretten årene, og heller ikke detaljer om hans familieliv, antall barn eller alder på barn. Slike opplysninger kan føre til fare for tiltalte og hans nærmeste.

Aktor, statsadvokat Torstein Hevnskjel (t.v) og 31-åringens forsvarer Hjallis Bakke i Hålogaland lag

Aktor, statsadvokat Torstein Hevnskjel (t.v) og 31-åringens forsvarer Hjallis Bakke i Hålogaland lagmannsrett. Tirsdag startet ankebehandlingen av den 15 år gamle drapssaken der 18 år gamle Ali Ahmed Abdi ble knivstukket i et klasserom på Nordreisa videregående skole.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Fryktet hevn

Den tiltaltes forsvarer, advokat Hjallis Bakke, sa i sin innledning at hans klient ble flyttet til et asylmottak på Raufoss i 2002. Der ble han oppsøkt av landsmenn som spurte om han var den som hadde drept en landsmann i Nord-Norge.

Den tiltalte ble skremt av dette, og hans onkel hadde da rådet han til å reise fra Norge, fordi han mente at sjansen var stor for at han ville bli utsatt for et angrep. Slike hevnoppgjør var svært vanlig i Somalia, som er et land uten fungerende rettssystemer.

Tiltalte flyktet så til England, der han levde fra hånd til munn i to år. I 2003 søkte han asyl, men fikk avslag. Han giftet seg i 2006, og han har hatt oppholdstillatelse siden 2010.

Advokat Bakke fortalte at det var en tilfeldighet som gjorde at han ble pågrepet i februar i år.

Oppsøkte avdøde

I sin forklaring la tiltalte stor vekt på stammemotsetningene i hjemlandet. Han fortalte at han hørte til samme klan som den tidligere presidenten i Somalia. De andre somaliske guttene som bodde sammen med han i Nordreisa, mente at tiltalte derfor var ansvarlig for de grusomhetene som presidenten sto bak.

Dette førte til at tiltalte ble redd og engstelig, særlig for avdøde som var truende, og som han visste hadde vært i slagsmål flere ganger. Han var også større og sterkere enn tiltalte. Derfor kjøpte tiltalte en kniv, for å kunne forsvare seg, som han sa.

Selve drapet skjedde da tiltalte og avdøde var alene inne i et klasserom på Nordreisa videregående skole. Tiltalte oppsøkte avdøde for å forsøke å skvære opp med han. Ifølge tiltaltes forklaring, ble han truet og angrepet. Han fortalte at han ble svært redd, og følte at han opplevde det samme som han hadde opplevd i hjemlandet. Der ble han, som tiåring, vitne til at han far ble drept. Like etter ble hans mor bortført, og han så henne aldri igjen.

Han hevdet i retten i dag at han stakk med kniven etter at han ble angrepet. Tiltalte fortalte at han ble svært redd, og fryktete for sitt liv.

– Min far ble drept for en bagatell, og jeg tenkte at nå dør jeg også. Derfor stakk jeg, sa han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark