Utrolige mengder med reinsdyrkjøtt til 700 kroner kiloen forblir på lager

Enorme lagre av reinkjøtt overrasker ingen, mener Coop Norge – høye priser gjør at næringa får som fortjent.

Aage Pedersen AS slakteri

Thor Aage Pedersen (t.h.) har mye kjøtt på lager.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

En 10 år lang satsing på verdiskapning i reindrifta, har ikke gitt noen resultater i Finnmark, hevder slakterieier Thor Aage Pedersen. I stedet har den statlige millionsatsinga ført til at reinkjøtt nå havner på lager fordi det ikke blir solgt.

I fjor ble det slaktet omtrent 83.000 reinsdyr i Norge. 62.000 av disse ble slaktet i Finnmark. Bare en gang tidligere de siste ti årene har det blitt slaktet så mye rein, og når salget går dårlig fører det til at det hoper seg opp store lager med usolgt kjøtt.

Daglig leder ved MT-slakt i Kautokeino, Mikkel Triumf, fortalte i vinter at han alene hadde 100 tonn på lager. Og nå står en ny slaktesesong for døra.

– Forstyrrer markedet

Siden 2001 har staten brukt 77 millioner på økt verdiskapning i reindrifta. Målet er mer lokal slakting og videreforedling, men resultatet er magert.

– Jeg kan ikke se en eneste arbeidsplass som er etablert i Finnmark, mens det er skapt noen få i Norge. Staten har brukt titalls millioner kroner hvert eneste år i 10 år. Det eneste dette har ført til, er at markedet er forstyrra, sier Thor Aage Pedersen, som driver norskes største reinslakteri.

Mener dårlig salg skyldes høye priser

Næringa får som fortjent, sier informasjonssjef i Coop Norge, Bjørn Kløvstad. Han er ikke overrasket av kjøttlageret, og mener svært høye priser er årsaken til at reinkjøtt ikke selger. For en kilo indrefilet fra reinsdyr må du nå betale nærmere 700 kroner.

– Nå skal jeg ikke gå inn i de innerste kamrene av næringa, men når man ser på hva prisene er, så får man som fortjent. Jeg tror det manglende volumet på salget er utelukkende på grunn av pris. Det er et fantastisk produkt, og burde vært omsatt i langt større omfang, sier Kløvstad.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen