– Migrantene ble gullgruve for russiske hotelldrivere

Folk som driver hotell i Nikel, grensebyen mellom Russland og Norge, skal ha hatt gode tider da tusenvis av flyktninger og migranter i fjor reiste mot Norge.

Nikel i Russland

TJENTE PENGER: I den russiske byen Nikel var det penger å hente da asylstrømmen over Storskog i fjor høst pågikk.

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Det fortalte den russiske journalisten Tatjana Britskaya i avisa Novoya Gazetta på årsmøtet til medienettverket Barents Press fredag ettermiddag i Haparanda i Sverige.

Har undersøkt forholdene

Barents Press

Den russiske journalisten Tatjana Britskaya i avisa Novoya Gazetta på årsmøtet til Barents Press fredag i Haparanda.

Foto: Nils Mehren / NRK

Mer enn 5500 asylsøkere, flyktninger og migranter, passerte i fjor høst den norskrussiske grensen Storskog i håp om å få innvilget asylsøknadene sine og få et nytt liv i Norge eller i Schengen-sonen.

Det var under et foredrag om hvordan det har blitt tøffere å passere grensene i nord og hvordan det påvirker Barentssamarbeidet, at Britskaya kom med sine observasjoner.

Sammen med journalistkollegaer i NRK Finnmark har hun undersøkt forholdene Syriske og andre flyktninger levde under sist høst på vei mot Norge.

Til Norge kom det 30 110 asylsøkere første 11 måneder i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Omlag 10 prosent kom fra Russland over Storskog, vel 3.000.

Måtte betale 500 dollar

– Flyktningene og migrantene måtte bevise at de hadde betalt 500 amerikanske dollar for å få slippe over grensen fra Russland. På russisk side måtte de bevise det, sa Britskaya.

Hvis ikke ble de sendt tilbake til hotellet og måtte vente opptil 3 uker før de slapp over grensa om de kunne betale.

Også på norsk side var det flere som tjente penger under asylstrømmen. Blant annet da Oscarsgata i Vadsø fikk klarsignal fra UDI til å handle startpakker med blant annet klær og

Asylsøkere kommer på sykkel fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark

Asylsøkere kommer på sykkel fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

sengetøy til asylsøkerne, fra det lokale næringslivet.

På russisk side var det ikke alle som tjente penger på redelig vis. Det ble tidlig i fjor høst klart at bakmenn tjente grovt på å transportere mennesker til norskegrensa og organisere reisen for dem.

Og siden Russland ikke aksepterte grensepasseringer til fots, var gamle sykler til migrantene en stund «big business» på Kolahalvøya nært grensa til Norge.

– Myndighetene vil ikke svare.​

Tatjana Britskaya kan ikke si at russiske grensevakter tok imot penger på uredelig vis. Men hun har stilt det samme spørsmålet på hovedkontoret til grensevaktene i Petrozavodsk.

– Ingen ville svare meg, sier hun, og det tar jeg som en bekreftelse på at noe muffens foregår.

NRK fortalte også i fjor høst at en norsk statsborger angivelig hadde blitt tilbudt penger av den russiske grensevakten for å smugle personer over grensen. Overfor NRK i fjor høst benektet den russiske grensevakten at dette var tilfelle.