Hopp til innhold

– Mange har ikke sett en «fisk med klær» før

Lukte, smake og vasse i fisk. Slik vil «krabbekongen» friste turistene til å gå av Hurtigruten i Kjøllefjord for en rundtur i norsk fiskerihistorie.

Fiskehjell Kjøllefjord

Kjell Sørbø har tegnet planene helt selv. Her ser man hvordan turistene skal gå av Hurtigruten, gå bort til den 40 ganger 9 meter høye fiskehjellen med plass til 35 tonn fisk, før turen går til fiskemottaket.

Foto: Privat

– Det er så banalt enkelt, men det funker. Og det funker fordi det er så ekte, sier en entusiastisk Kjell Sørbø.

Han har nylig vært i Tromsø for å få flere med seg på laget, men i hele prosessen har Hurtigruten stått engasjert ved hans side.

«Krabbekongen», som Sørbø kanskje er bedre kjent som, har i fem sesonger tatt med seg både krabber og torsketunger om bord i Hurtigruten for å vise turistene. Nå satser han videre, og ønsker å ta med seg turistene på en utflukt. En såkalt «overlandstur».

Planen er såre enkel: Han skal ta med seg turister til en fiskehjell, så de kan lukte, se og lære om tørrfisken. Deretter går turen til en fiskeindustribedrift, der turistene kan lære å skjære torsketunger, kjaker og vasse i merder(!).

– Turistene kan fange fisken med hov, og se på at det koker i fisk i merdene. Det er veldig effektfullt. Mange turister har ikke sett «en fisk med klær» før, og det skal de få se her. Vi skal kle av den, ler kjøllefjordingen.

– Og så skal de få små smaksprøver med de beste råvarene de kan oppdrive.

Kjell Sørbø

I 2012 fikk Kjell Sørbø den lokale kulturprisen, under begrunnelsen at han er en mann med store og ville ideer. Han ble omtalt som kreativ og litt gal, og en fantastisk ambassadør for Kjøllefjord og Nordkyn.

Foto: Gyda Hesla / NRK

– Beinhard satsing

I det nye fiskemottaket til Nergård Polar i Kjøllefjord skal turistene få kunnskap om fisken og havet, ressursene og menneskene rundt. I tillegg er det bygd et «showrom», der det blir spilt av en syv minutters lang film om fiskeri, historie og fangstmetoder.

Nergård har brukt 1,5 millioner kroner på visningsanlegget. Selv har Sørbø og hans bedrift Imagine Nordkyn egenhendig bidratt med 1 million kroner.

I tillegg har han god støtte fra Innovasjon Norge. Planen er i første omgang å teste dette fra april til august, og så vil det bli et ordinært produkt om opplegget blir en suksess.

– Dette er beinhard satsing for en liten bedrift, men jeg har veldig trua på dette. Hvis ikke hadde jeg ikke gjort det, sier han.