– LOs sommerpatrulje er viktigere enn på mange år

LO har sett en halvering av antall sommerjobber i år. På grunn av konkurranse om jobbene er den årlige patruljen bekymret for at arbeidsgivere kan utnytte situasjonen og at ungdom møter et tøffere arbeidsliv.

Rikke Emilie Jacobsen fra LOs sommerpatrulje sjekker arbeidsforholdene til Oddbjørn Strand og andre unge arbeidstakere.

Rikke Emilie Jacobsen intervjuer Oddbjørn Strand for å finne ut om han har det bra på arbeidsplassen.

Foto: Tora Kyllingstad / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det må være litt rart å ha sitt første møte med arbeidslivet i denne perioden, sier ungdomslederen for Fellesforbundet Joakim With.

Joakim With, ungdomsleder i fellesforbundet.

– Det må være litt rart å ha sitt første møte med arbeidslivet i denne perioden, sier ungdomslederen for Fellesforbundet, Joakim With.

Foto: Tora Kyllingstad

Han er sendt ut sammen med regional ungdomssekretær i Fellesforbundet, Rikke Emilie Jacobsen, for å møte unge arbeidstakere i Tromsø.

I 35 år har LO sendt ut sommerpatruljer for å undersøke arbeidsforholdene til unge arbeidstakere. Men i år har koronakrisen satt begrensninger.

Nedgang i antall sommerjobber og usikkerhet i arbeidslivet

17 år gamle Oddbjørn Strand har fått sommerjobb hos NT Entreprenører i Tromsø i sommer.

– Det var veldig lite jobb i hjemkommunen. Det hadde blitt plenklipping eller noe sånt, hvis det ikke hadde blitt noe her. Men jeg føler at dette er en bedre jobb.

Men det er ikke alle som har vært like heldige som 17-åringen. Koronakrisen har nemlig ført til en dramatisk nedgang i antall sommerjobber i år.

– Vi har så langt sett en nedgang i sommerjobber på 50 %. Konkurransen om de gjenværende jobbene vil være høyere, og enkelte arbeidsgivere vil prøve å utnytte en slik situasjon. Derfor er det viktig at vi er ute på patrulje, sier faglig ungdomssekretær i LO Troms og Finnmark, Markus Gabrielsen.

Sommerpatruljen peker også på at det under koronakrisen har dukket opp mange lovendringer, som kan føre til usikkerhet i arbeidslivet.

– Når det gjelder ferier, permisjoner og permitteringer, så har det kommet mange forskjellige meldinger både fra Folkehelseinstituttet og Regjeringen. Det prøver vi å rydde opp i, sier Joakim With.

Rikke Emilie Jacobsen og Joakim With i gule vester sjekker hvordan de unge på byggeplassen har det.

I år er sommerpatruljen nødt til å holde avstand når de skal intervjue unge arbeidstakere.

Foto: Tora Kyllingstad / NRK

Erstatter fysiske besøk med ringerunder

I et normalår ville patruljen dratt i samlet flokk fra sted til sted, men i år er det kun to og to som reiser sammen. De skal til enhver tid holde en minst en meter avstand.

Enkelte steder har også LO vært nødt til å erstatte fysiske besøkene.

– For å kunne gjennomføre besøk hos de mest sårbare bedriftene, vil vi også ringe rundt for å gjennomføre intervju. Dette kan være sykehjem, barnehager og andre arbeidsplasser som ikke kan ta imot fysiske besøk, sier Markus Gabrielsen.

17 år gamle Oddbjørn Strand er glad for at LO patruljerer rundt på ulike arbeidsplasser. Selv har han bare positivt å melde om arbeidsplassen sin.

– Det er en super gjeng, følte meg til rette første dagen han var der, sier Strand.

Og etter intervjuer med de unge arbeidstakerne på byggeplassen, kan sommerpatruljens to utsendte konkludere med at det ikke var noen brudd på arbeidsvilkårene.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 09.08.2020
346
Siste uke
15
Innlagt
256
Døde