– Landets sikkerhet er jobb nummer en, forsikrer justisministeren

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen sier det må jobbes kontinuerlig med å styrke terrorberedskapen her i landet.

Terrorangrep Spania

Fem terrorister ble skutt og drept natt til fredag etter at de kjørte på syv mennesker i Cambrils sør for Barcelona.

Foto: JAUME SELLART / EPA

I går og i dag tidlig har terroren rammet på nytt, denne gang i Spania. Amundsen var på et valgmøte i Tromsø torsdag ettermiddag da meldinga om terroren i Barcelona kom.

– Nok en gang ser vi at terroren rammer europeisk jord, da går tankene først og fremst til de pårørende, er Amundsens første kommentar når NRK møter han.

Han legger vekt på hvor viktig det er at beredskapen bygges opp slik at vi kan være i stand til å forebygge og forhindre terror på norsk jord.

– Det er et høyt prioritert område som jeg personlig legger veldig mye i, sier han.

Han sier regjeringen har gjort mye for å styrke beredskapen.

– Vi har styrket PST med 300 millioner kroner, vi har styrket politiet, vi har snart tilsatt 2000 nye årsverk, vi får på plass et beredskapssenter, dette er høyt prioriterte områder.

Amundsen

Justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen sier det må jobbes kontinuerlig med å styrke terrorberedskapen her i landet.

Foto: Petter Strøm / NRK


– Dette er et nytt angrep i rekken av angrep i store byer, hva sier dette om sikkerheten for folk flest?

– At vi skal ikke ta alt som en selvfølge, men vi må leve våre liv. Men vi må være årvåken, og hvis man ser noe som fremstår som svært spesielt så vil jeg anbefale at man varsler politiet. Årvåkenhet, folk sine øyne der ute, er det beste virkemidlet vi har, sier han.

Han forsikrer om at sikkerheten til innbyggerne i landet er Statens jobb nummer en.

– Er det mulig å sikre seg mot denne type terror?

– Jeg tror vi skal være såpass realistisk å si at vi kan aldri sikre oss 100 prosent og jeg tror heller ikke vi vil leve i et samfunn hvor vi kan sikre oss 100 prosent. Det vil ikke være et samfunn som er særlig hyggelig å bo i. Men det er viktig for meg å understreke: Norge er et grunnleggende trygt land, men det betyr ikke at vi skal være naiv. Det kan skje ting i Norge også.

Amundsen forsikrer om at regjeringen jobber kontinuerlig med å styrke beredskapen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein