Hopp til innhold

– Lærer av å møte ofrene

Unge lovbrytere lærer ved å møte sine ofre ansikt til ansikt, mener konfliktråd.

Voldsepisoden i Vadsø hvor en 14 år gammel jente ble brutalt banket opp , har skapt sterke reaksjoner.

I dag starter en konferanse i Vadsø med voldelig ungdom som tema.

Ketil Leth-Olsen

Ketil Leth-Olsen arbeider med voldelig ungdom.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Ketil Leth-Olsen har i flere år arbeidet med temaet i konfliktrådets oppfølgingsteam. Han har sett effekten av at de unge lovbryterne møter sine ofre til samtaler.

Oppfølgingen begynner med at lovbryteren møter offer for sin kriminalitet, forteller han.

– Må erkjenne hva man har gjort

– Det skal ikke være tvil om hva som skjedde. Det skal heller ikke være tvil om hvilke problemer gjerningspersonen hadde, eller hvilke problemer offeret har fått i ettertid.

På bakgrunn av dette stormøtet er det lettere å skissere hvordan man skal følge opp gjerningspersonen over tid, så ikke nye mennesker blir ofre, forteller han.

Men det er også viktig at gjerningspersonen innser hva som har skjedd.

– Du må i alle fall erkjenne at du har gjort noe galt før du går inn i en langvarig oppfølging. Det må ikke bare være kontrolltiltakene som skal avgrense handlingsområdet ditt, du må ha lyst til å gjøre noe med adferden din selv og, sier Leth-Olsen.

Læringseffekt

Slike oppfølgingsteam har vært på plass i Trondheim i tre og et halvt år. I løpet av den perioden har under 10 prosent av dem som har vært gjennom programmet begått nye lovbrudd. Leth-Oslen tror ungdommen lærer av å høre konsekvensene av det de har gjort.

– Det har i alle fall en veldig stor læringseffekt. De har alle muligheter til å ta de rette valgene i ettertid. Ikke bare får de større forståelse for konsekvensene av sin kriminalitet, men over lang tid hjelp til å gjøre noe med adferden sin, og sakte men sikkert komme tilbake til skolesystemet som såkalte vanlige ungdommer.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark