– Kuldeskader kan ødelegge militærkarrieren

Avdelingsoverlege Erling Bjordal ved Universitetssykehuset Nord-Norge mener kuldeskadene til rekruttene på Setermoen kan få alvorlige følger.

Avdelingsoverlege Erling Bjordal ved Universitetssykehuset Nord-Norge mener kuldeskadene til rekruttene på Setermoen kan få alvorlige følger.

Natt til mandag ble seks rekrutter vekket midt på natta for å delta på øvelse avkledd ved Brigade Nord.

Iført kun boksershorts måtte rekruttene løpe utendørs i nærmere 20 minusgrader.

Resultatet ble at tre av soldatene fikk andregrads frostskader på føttene.

– Tragiske ettervirkninger

Avdelingsoverlege Erling Bjordal ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) sier rekruttene risikerer omfattende plager som følge av forfrysningene.

– Ettervirkningene kan være til dels tragiske. Du kan få kuldeintoleranse og varige smerter, og du kan ikke være ute i kaldt vær senere.

Ifølge Store Medisinske Leksikon gir denne typen frostskader væskefylte (eller blodfylte) hudblærer.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det å få slike skader på militærpersonell, er meget alvorlig. Det kan ødelegge karrieren, sier han.

Rekruttene ble vekket opp av erfarne soldater som utga seg for å være befal, og det er andre gang på en uke at de ferskeste soldatene blir lurt av medsoldater.

I begge tilfellene fikk rekruttene vite at om de sa ifra til noen, så ville de miste sin sikkerhetsklarering.

Avviser ukultur

Oberstløytnant Aleksander i Brigade Nord avviser at soldatspøkene skyldes ukultur.

– At erfarne soldater gjør dårligere spøker mot rekrutter, er noe som mer hører fortiden til. Jeg vil påstå at det ikke er kultur for sånt i Hæren og Forsvaret. Sånt var mer vanlig for flere tiår siden. Men hos oss som ellers i samfunnet, kan enkelthendelser oppstå. Vi jobber mye med holdninger rundt dette, sier han.

Saken etterforskes av Militærpolitiet og kan forventes oversendt til Krigsadvokaten mot slutten av uken. Det er Krigsadvokaten som har det juridiske vurderingsansvaret og han vil ta stilling til om saken skal overføres til sivilt politi eller om den skal holdes som en militær disiplinær sak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Får etterspill

Setermoen

De frostskadde rekruttene tjenestegjør på Setermoen leir. Det gjør også soldatene som lurte dem ut i kulda.

Foto: Arild Moe

Ledelsesekspert, Jostein Svendsen i konsulentselskapet Bertrand, har allsidig bakgrunn fra Forsvaret og mener rekruttene reagerte naturlig ved å adlyde ordre.

– Forsvaret er ikke et sted for avstemninger. Rekrutter vet dette og er derfor villig til å gå langt i å adlyde. Det er ikke sånn at du blir dum av å ikle deg en grønn uniform. Dette kan like gjerne være et uttrykk for at rekruttene har tillit til ledelsen, mener han.

De tre soldatene har blitt undersøkt ved UNN og er overført til sykestua på Setermoen.

– Soldatene er etter forholdene ved godt mot og gleder seg til å komme tilbake i tjeneste, sier hovedtillitsvalgt for soldatene i Brigade Nord, Svend Aspaas.

Soldatene selv ønsker ikke å stå frem i media, men har alle snakket med sine familier.