– Krutt er ment å brukes i krig, ikke av unge mennesker som er påvirket av alkohol

Øyelege vil forby fyrverkeri etter uvanlig mange øyeskader nyttårsaften. – Jeg kan ikke forstå at politikerne kan forsvare det, sier overlege ved øyeavdelingen.

Mistet synet etter fyrverkeri

Til tross for flere operasjoner endte denne pasienten opp uten syn på øyet. Bildet er fra en skade for fire år siden.

Foto: UNN

Minst 16 personer fikk øyeskader av nyttårsfyrverkeri under inngangen til 2019. Det er en økning fra tidligere år. På Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) kom det inn to alvorlige tilfeller.

En kvinne i 30-årene og en mann i 20-årene fikk ødelagt hver sitt øye.

– Pasientene har opplevd stor lidelse de siste dagene. Nå er de begge engstelige for hva framtiden vil bringe, sier overlege ved øyeavdelingen ved UNN, Kristian Fossen.

Begge pasientene skal opereres i løpet av nærmeste framtid, kanskje må de opereres flere ganger.

Nå er Fossen lei av at det hvert eneste år kommer inn pasienter med såpass alvorlige skader.

– Jeg blir både trist og frustrert over situasjonen.

Kristian Fossen

– De aller fleste som skader seg, har ikke brukt beskyttelsesbriller, forteller øyelege Kristian Fossen.

Foto: Privat

Skuffet over myndighetene

Overlegen sier det er en overvekt av unge mennesker som er påvirket av alkohol som skader øynene i forbindelse med fyrverkeri.

– Krutt er ment å brukes i krig og i sprengningsarbeid, ikke av unge mennesker som er påvirket av alkohol. Det sier seg selv, sier øyelegen.

I tillegg er det ofte tilskuerne som blir skadet av fyrverkeriet.

I 2008 ble det forbudt å bruke pinneraketter i Norge, men Fossen sier det ikke har blitt noen færre øyeskader av den grunn.

– Disse skadene får langvarige konsekvenser for livene til unge mennesker. Det er rett og slett tragisk, sier han.

Han ser derfor ingen annen løsning enn å forby all privat oppskyting av fyrverkeri.

– Jeg er ekstremt skuffet over myndighetene og politikerne våre. Jeg skjønner ikke hvordan de kan forsvare at så mange mennesker får varige øyeskader hvert eneste år, sier han.

Justisminister Tor Mikkel Wara

– Nei! Vi vurderer ikke et totalforbud, skriver justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) i en e-post til NRK.

Foto: NRK

Vil ikke forby privat oppskyting

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ønsker ikke å kommentere det Kristian Fossen sier, men opplyser i en e-post at de per nå ikke vurderer et totalforbud for privat oppskyting av raketter.

– Men det kommunale brann- og redningsvesenet har mulighet til å innføre forbud der de mener det er nødvendig ut fra lokale risiko- og sårbarhetsforhold, skriver Wara.

Une Bastholm, som er nasjonal talsperson og stortingsrepresentant for MDG, sier at partiet ikke har tatt stilling til om enkelte fyrverkeri bør forbys også på nyttårsaften.

– Men det er åpenbart at reguleringen ikke er god nok i dag, og at noen typer fyrverkeri har uforholdsmessige store konsekvenser for både mennesker og dyr.

Hun sier det er mye som taler for en bedre regulering.

– Nyttårsraketter er for mange en hyggelig felles tradisjon, men dessverre er det også mange som gruer seg til nyttårsaften nettopp på grunn av fyrverkeri, sier Bastholm.

Skade på øye etter rakettoppskynting

Øyeeplet er sprukket, det er blod i øyet og netthinnen har blitt revet i stykker etter at personen fikk fyrverkeri mot seg.

Foto: UNN