– Konkurranse-jaget skremmer ungdom fra idretten

Mindre konkurransepress, mer trening for moro skyld. Det er ekspertenes tips til idrettslag som ser at ungdom slutter.

Fotballspiller

MER PRESS ENN MORO: Krav til prestasjoner i konkurranser er en av grunnene til at mange velger bort idrett i 15–16-årsalderen, mener eksperter. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det er et stort problem at ungdom går lei og slutter med idrett allerede i 15–16-årsalderen.

Det mener studieleder for Idrettshøyskolen ved UiT Norges arktiske universitet i Alta, Øivind Granerud.

Han tror for tidlig spesialisering og for mange tidkrevende konkuranser gjør at idretten ofte opplever at ungdommen hopper av og ikke orker mer.

– Da må idrettslaget gå inn og regulere det. I alle fall må de skape en debatt om hvordan man legger til rette for trening og lek, ikke bare for konkurranseaktivitet, sier han.

For tidkrevende

Granerud får støtte av Brita Maria Hætta. Fotballaget hennes, Tverrelvdalen, avviklet sitt damelag da mange av spillerne sluttet.

– Jeg tror mange synes det tar for mye tid. De har skole, jobb, og andre ting de heller prioriterer enn de ulike idrettene, sier hun

Trening på tredemølle

Treningssentre med valgfri treningstider frister mange bort fra den organiserte idretten, sier Brita Maria Hætta.

Foto: Angelique SUREL / Colourbox

Ifølge Hætta tar treningssentrene nå ofte over rollen til idrettslagene.

– De er veldig fristende på grunn av at de er så enkle. Da er det ikke en fast tid. Man må ikke komme dit på mandag klokken åtte for eksempel. Det er mye mer valgfritt, sier hun.

Fokusere mer på trivsel

Idretten må fokusere mer på trivsel på treningen, mener førsteamanuensis på Idrettshøyskolen ved UiT Norges arktiske universitet, Tor Oskar Thomassen. Han tror denne trenden kan snus om det fokuseres mer på idrettsgleden i treninga.

– Det er jo ofte slik at trenere har litt kortsiktig perspektiv. De burde heller stille seg spørsmålet hva de bør gjøre på treningen for at det virkelig skal bli morsomt for ungene å være med. I tillegg til å skape trivsel på treningen. Hvis vi har det perspektivet og de målsetningene tror jeg vi kan få enda flere med, mye lenger, sier han.