Hopp til innhold

– Kjøp fyrverkeriet ditt i Norge

Nyttårsaften nærmer seg med stormskritt, og da hører det med at himmelen fylles med fyrverkeri. Dessverre blir folk skadet hvert år som følge av rakettoppskyting. Administrerende direktør i Norsk brannvernforening gir sine beste råd for kvelden.

NORWAY-MUSIC-JARRE-ROYKSOPP-FIREWORKS -

Hvert år forekommer det skader tilknyttet rakettoppskyting på nyttårsaften.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Hvert år fører uvettig bruk av fyrverkeri til at mange trenger legebehandling som følge av brann- og eksplosjonsskader.

Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, håper folk er forsiktige.

Dagfinn Kalheim, Administrerende direktør i Norsk brannvernforening

Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, advarer mot fyrverkeri som ikke er kjøpt i Norge.

Foto: Terje Heiestad, Millimeterpress

– Det viktigste er at man kjøper fyrverkeriet sitt i Norge, for det som selges her har god kvalitet. En annen ting som er viktig er å gjøre seg kjent med bruksanvisningen til fyrverkeriet slik at man har de riktige sikkerhetsavstandene som skal til.

– Bruk beskyttelsesbriller

Øyeskader er en av de vanligste skadene i forbindelse med nyttårsfeiringen. I fjor var det 13 stykker som fikk denne typen skader. 4 av de 13 fikk alvorlige skader, og risikerte å miste synet.

– Man må ha beskyttelsesbilder. Hvert år er det dessverre mange som skader synet sitt, noen alvorlig, og det må man prøve å unngå, sier Kalheim.

Fyrverkeriskade

Mange risikerer å miste synet fra rakettskader.

Foto: Augeavdelinga / Haukeland Universitetssjukehus

Han forteller at grunnen til at ulykker skjer er feil eller uvettig bruk, og at man sitter for nære fyrverkeriet.

– Det forekommer også at man tror at man ikke har fått tent på raketten, men så har man gjort det likevel, og så går rakettbatteriet av mens man har kroppen over det. Da får man dessverre store skader, sier han.

Alkohol og raketter = farlig kombo

Fyrverkeri har en aldersgrense på 18 år, og Kalheim understreker at det er en forutsetning at man er edru når man håndterer det.

– Fyrverkeri er jo eksplosiver, med til dels mye sprengkraft, så her gjelder det å være aktsom. Med mye alkohol innabords reduseres denne aktsomheten, så jo, voksne personer som er edru skal håndtere fyrverkeriet, ingen andre, sier han.

Noen barn ønsker kanskje å få lov til å tenne på fyrverkeriet alene, noe Kalheim fraråder på det sterkeste, selv om foreldrene er til stede.

– Myndighetene har satt en aldersgrense. Det er jo fryktelig om det skal skje noe med barn fordi foreldre har vært skjødesløse. Barn kan håndtere mindre stjerneskudd, og så får de se på når de voksne antenner raketter.

Fyrverkeri

Lett antennelige klesplagg er det lurt å legge igjen hjemme når rakettene skal skytes opp.

Foto: MURAD SEZER / AP

Legg boblejakker og fuskepels hjemme

For de minste barna bør det være en voksen til stede til og med når det gjelder de minste stjerneskuddene, og man bør unngå lett antennelige klær. For eksempel er ikke pelser i kunststoff og boblejakker å anbefale.

– Hvis du bare skal gi et tips før nyttårsaften?

– Tenk gjennom oppskytingen på dagtid, og sørg for å være edru når de fyres av.