Knivdramaet: – Vanskelig å forhindre

Mandag ble en jente knivstukket på vei til skolen. Politiet mener det er vanskelig å forhindre slike hendelser.

Geir Pedersen

- Slike dramatiske hendelser som vi opplevde på mandag er vanskelig å verne seg mot, sier Geir Pedersen i politiet.

– Det er ingen reel grunn til å tro at dette skal skje igjen. Men det har vist seg at det er vanskelig å verne seg hundre prosent mot personer som handler irrasjonelt på dette viset, sier Geir Pedersen, politistasjonssjef i Harstad.

Mandag ble en 13 år gammel jente knivstukket på vei til Borkenes skole i Kvæfjord.

En mann i 60-årene har innrømmet å ha stukket jenta. Mannen har tidligere hatt alkoholproblemer.

– Mannen er innlagt på sykehus, så vi har ikke fått avhørt han ordentlig. Derfor kan vi ikke uttale oss om bakgrunne for knivstikkingen, sier Pedersen.

Kunne det vært forhindret?

Kvæfjord kommune skal nå se på sine rutiner for å få klarhet i om hendelsen kunne vært avverget, og hva de eventuelt kan gjøre for å forhindre slike situasjoner i fremtiden.

Rådmann i kommunen, Birger Bjørnstad, er fornøyd med måten kommunen håndterte situasjonen mandag.

– Forutsetningen i en liten kommune som Kvæfjord tatt i betraktning, synes jeg den ble håndtert godt. Det var en hektisk og krevende dag for alle i kommunen. Og vi har tenkt mye på dem som ble direkte berørt, sier han.

Kommunens kriseteam ble umiddelbart satt inn for å ta vare på elevene på skolen. Det var også viktig å holde foresatte og pårørende fortløpende informert om hendelsen.

Avhør i dag

Den 13 år gamle jenta ble sendt til UNN i Tromsø for behandling av skadene hun fikk.

Fra sykehuset meldes det at det ser ut til å gå bra med 13-åringen.

Etter planen skulle han avhøres og møte til fengslingsmøte i dag. Mannen ligger på sykehus og er ikke ved god nok helse til å gjennomføre møtene.

Dermed blir fengslingsmøtet gjennomført uten ham, og avhørene må vente.

Ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen, er stolt av arbeidet til skolen, kriseteamet og kommunen etter knivstikkingen mandag.

Ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen, er stolt av arbeidet til skolen, kriseteamet og kommunen etter knivstikkingen mandag.