– Jernbane til Tromsø har aldri vært viktigere

Én stortingsrepresentant fra Høyre og én fra SV går nå sammen for å få jernbane i Troms.

Flytoget vinter

Torgeir Knag Fylkesnes og Regina Aleksandrova mener det er på høy tid å få jernbane i Troms.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Det er på tide å få en ny utredning av jernbane i Troms. Forutsetningene er annerledes enn sist det ble gjort, sier Høyres stortingsrepresentant Regina Aleksandrova til NRK.

2009 var sist jernbanespor mellom Narvik og Tromsø ble utredet. Da ga transport- og kommunikasjonskomiteen sitt ja, men prosjektet stoppet der.

– Vi har mye mer gods på veiene allerede i dag. Det vil bare øke i fremtiden, sier Aleksandrova.

Sammen med SVs stortingsrepresentant, Torgeir Knag Fylkesnes, tar de nå opp kampen for en jernbane mellom Narvik og Tromsø.

– Viktig for alle

Jernbaneverket jobber nå med planleggingen av dobbeltspor på Ofotbanen mellom Narvik og svenskegrensa for å få tatt unna den økte godstransporten i området.

Torgeir Knag Fylkesnes mener dette øker muligheten for jernbane videre til Tromsø.

– Hvis det blir dobbeltspor på Ofotbanen, er ikke prislappen så veldig mye høyere for å videreføre et enkeltspor mellom Tromsø og Narvik, sier han.

Han har regnet ut at en reise mellom Setermoen og Tromsø, som med bil tar cirka to og en halv time, vil ta én time og fem minutter med tog.

– Det er ikke bare miljøaspektet som er viktig i denne saken. Jernbane vil bringe næringslivet og distriktene i Nord-Norge nærmer hverandre. Pluss det vil bli viktig for samarbeidet med nabolandene våre, sier han.

– Må engasjere seg

Både Fylkesnes og Aleksandrova oppfordrer nå lokale politikere og næringsdrivende til å ta opp saken.

Arne Nysted

Arne Nysted (Ap), ordfører i Bardu, vil gjerne ha tog til Tromsø.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Arne Nysted (Ap), ordfører i Bardu, er blir gjerne med.

– Jeg er absolutt med, og er veldig glad for at såpass sentrale politikere som Fylkesnes og Aleksandrova engasjerer seg. Vi trenger det, sier han.