– Jeg vil mene to forskjellige ting som nordlysredaktør og NRK-redaktør

Anders Opdahl har ikke stålkontroll på NRK-hverdagen, men han går inn som redaktør for NRK Nordland, Troms og Finnmark med stor giv og et hjerte for allmennkringkasteren.

Anders Opdahl

– De sosiale dimensjonene i arbeidslivet setter jeg stor pris på, og jeg gleder meg til å bli kjent med folkene i NRK, sier Anders Opdahl. Han trer inn i den nye stillingen trolig før sommeren.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Dette er en helt unik mulighet. Det er ingen andre redaktørjobber som gir strategisk innflytelse over tre redaksjoner i hele landsdelen. Det var det som trigget til syvende og sist, sier nytilsatt regionredaktør for NRK i Nord-Norge, Anders Opdahl.

Mandag kom nyheten om at Nordlysredaktøren i løpet av våren blir redaktør i den nyopprettede regionredaktørstillingen i NRK.

– Jeg har alltid hatt et hjerte for NRK. Jeg lukta på en jobb i organisasjonen allerede i 1998, så det har vært noe mellom meg og NRK ganske lenge. At jeg ikke har erfaring fra radio eller TV har ikke så mye å si, det handler om hva som er godt innhold til riktig tid, sier finnmarkingen.

Opdahl legger ikke skjul på at han i kraft av å være redaktør for Nordlys har ment mye om landsdelen, og kanskje med et syn sett fra Tromsøbyen. Men han lover å være en like god redaktør for hele landsdelen.

– Jeg vil mene to forskjellige ting som nordlysredaktør og NRK-redaktør. Det følger rollen litt. Man må ikke dømme meg for det som er sagt historisk, slår Opdahl fast.

Sammenslåing

– Ønsker du slå sammen NRK i Nord-Norge til ett kontor?

– Det er ikke utgangspunktet mitt. Men du må være grei med meg, jeg kan ikke programerklære noe i dag. Mitt utgangspunkt handler om å ha respekt for lyttere, seere og lesere, og lytte til folkets puls, sier Opdahl.

– Organisering er oppskrytt. Til syvende og sist handler det om å få redaksjonsmiljø, reportere og TV-folk på riks til å være i stand til å levere godt innhold. Det er resultatet du fremkaller som betyr noe.

Mye å lære

Opdahl var mandag gjest i de tre ettermiddagssendingene til NRK Finnmark, Troms og Nordland. I sistnevntes sending ble han utfordret i en NRK-quiz. Han visste riktignok hvem kringkastingssjefen i NRK er, og hvor lisenskontoret ligger. Men hvor mange timer radio har hver av distriktskontorene på hverdagene?

– Fem timer?

Han tok altså bort en hel time radio på sin første dag, men Opdahl legger heller ikke skjul på at han har mye å lære om NRK-organisasjonen.

– Jeg tror ikke det er noe minus at jeg ikke kan så mye om NRK, jeg tror det kan bidra til å skape nye muligheter, sier han.

Distriktsredaktør i Nordland, Tone Kunst tror det er positivt at Opdahl komme inn utenfra med nye tanker.

– Jeg synes det er et spennende valg. Han har vist seg at han er fremoverlent, tenker strategisk og er offensiv, sier Kunst.