– Jeg våkner ikke opp om morgenen og vil være en drittsekk

Tidligere barnevernsbarn er med på å endre barnevernsloven. «Gi oss mer kjærlighet» er deres budskap.

Fredrik Barnevernsproff

Fredrik fortalte sin historie i en sal fullsatt av barnevernsarbeidere.

Foto: Hans Børge Hartvigsen / NRK

– Det å være stille, være sinna, ruse seg, være kriminell. Det er en grunn for det, jeg våkner ikke opp om morgenene og vil være en drittsekk, sier Fredrik.

Han er en av mange Barnevernsproffer; en som kjenner barnevernssystemet altfor godt. Og de vil helst ha ordet atferd fjernet.

For utagerende adferd bare er et språk for å si at det er noe i hjertet som gjør vondt.

– Og hvorfor er det bare ungdom som har atferd? undrer Fredrik.

– Vær nysgjerrig!

– Man må være varm og vise kjærlighet og virkelig bry seg. Grave, være nysgjerrig, nesten så nysgjerrig at jeg blir sint, foreslår Fredrik - som et råd til hvordan man bør møte ungdom som oppfører seg på en måte som går ut over andre eller dem selv.

Sammen med seks andre Barnevernsproffer reiser han for tida rundt og forteller sine sterke historier.

- Jeg har fått to diagnoser, den ene var adhd. De burde heller kalt det "for lite klemmer." Eller oppvokst med for lite kjærlighet, sier en av de andre Barnevernsproffene, som mener at ingen under 18 år bør få verken medisiner eller diagnoser.

- Dere må finne ut hvorfor vi er som vi er. Nå inn til hjertene våre, ber ungdommene!

Bidrar til å endre loven

De er sju av rundt 100 ungdommer som er "proffer", både innen blant annet barnevern, psykisk helse og skole.

Torsdag besøkte de Tromsø, hvor en fullsatt sal av barnevernsarbeidere fra regionen fikk sterke historier – og gode råd.

Deres beste råd er at de som jobber med barn skal engasjere seg følelsesmessig.

– Jeg er en «atferdsunge», og har bare blitt plassert rundt og fått diagnoser og ADHD og piller og alt mulig shit.

Fredrik har gått fra å være denne "atferdsungen" til å være med å endre barnevernloven - i samarbeid med barnevernsarbeidere nasjonalt.

- Det er vilt! Det å nå kunne stå fram og si at hey, det er ikke slik vi vil ha det, det er utrolig bra. Jeg hata virkelig barnevernet før. Og nå samarbeider vi, smiler Fredrik.

Forandringsfabrikken

Han er en del av prosjektet «Mitt liv», som har pågått i et år. Tromsø kommune har nylig gått inn i dette prosjektet, og flere av kommunene i regionen jobber nå sammen med den ideelle stiftelsen Forandringsfabrikken om dette utviklingsarbeidet.

Målet er å forbedre barnevernet til ungenes beste. Samtidig er de unges erfaringer og samarbeidet med barnevernsarbeidere grunnlaget for innspill til en ny nasjonal barnevernslov som skal legges fram neste år.

- Barnevernet i Norge er i stor endring akkurat nå, sier Frederick Reiersen i Forandringsfabrikken.

- Alle barnevern i Norge er nå invitert til å bli med i arbeidet med Mitt liv. Målet er at ungene skal få tillit til barnevernet, forteller Marit Sanner, leder i Forandringsfabrikken.

Klem mer!

– Jeg ser at barnevernet vil, at BUP vil, at alle vil det beste for barna. Men de har kanskje ikke hatt de riktige verktøyene til å gjøre det, sier Fredrik.

– Dere sier dere vil ha flere klemmer og mer kjærlighet?

– Ja, lett.

Mitt liv-prosjektet endrer barnevernsloven.