Hopp til innhold

Ville sprite opp undervisningen – lagde rap om kommareglene

Barneskolelærer Nils Christian Tveiterås går nye veier for å lære elevene sine kommaregler.

– Det startet med en samtale i klasserommet i vinter. Jeg hadde tradisjonell undervisning i norsk, så kom vi i snakk om at det hadde vært kult å lage en rap om kommareglene. Jeg tenkte det ville være morsomt å sprite opp undervisningen litt. Da jeg spilte av første vers og refrenget for elevene på fredag, ble de ganske målløse. De trodde vel ikke helt at jeg kom til å gjennomføre, forteller Nils Christian Tveiterås til NRK og humrer.

Han er lærer i norsk, samfunnsfag, musikk og KRLE for 5. og 6. klasse ved Ekrehagen skole i Tromsø.

 Nils Christian Tveiterås

Barneskolelærer Nils Christian Tveiterås sier at det er første gang han har funnet på noe som en rap om kommaregler.

Foto: Privat

Søndag formiddag publiserte han musikkvideoen «Kommaregelrap» på Youtube der han går gjennom intet mindre enn alle kommareglene elever på mellomtrinnet skal lære seg.

Se videoen øverst i ingressen.

Fått mange tilbakemeldinger

Den kreative læreren har allerede fått mange reaksjoner på videoen.

«Takk! Denne informasjonen MÅ ut til det norske folk! – hilsen komma-entusiast;)», skriver en på Tveiterås Facebook-profil.

– Flere kollegaer har sagt at videoen er fantastisk, og noen venner har sagt at de skulle ønske at barna deres får en slik lærer. Det er utrolig hyggelig. Det har vært mye latter, sier Tveiterås.

Men da han spilte av første vers for elevene på fredag, var de ikke helt fornøyde.

– De syntes det var morsomt, men ville at jeg skulle få med alle kommareglene i rapen. Også var det flere som ba om musikkvideo. Derfor satte jeg meg ned og skrev fem vers til og snekra sammen en liten video.

– Vrient å plassere komma

Første vers er skrevet av kollegaen Tore-André Gurandsrud. Ifølge Tveiterås er det ikke noen spesiell grunn til at rapen handler om akkurat kommaregler.

– Men det kan være vrient å plassere komma, og det er også en del som sliter med dette i voksen alder, sier han.

Tveiterås forteller at ideen om rapen har ligget «i dvale» i bakhodet hans helt siden i vinter, men han så på det som et løfte til elevene.

– Og de har pushet litt på meg underveis. I forrige uke innså jeg at det bare var dager igjen til siste skoledag, og kom endelig i gang, sier han.

Blant lærerne på Ekrehagen skole har det allerede vært snakk om at rapen skal spilles for alle på skolen på sommeravslutningen.

– Men det spørs om den er god nok til å få innpass der, sier Tveiterås og smiler.