– Jeg skulle vært om bord

Grete Soleng fra Tromsø skulle være med konvoien til Gaza.

Grete Soleng

Grete Soleng følger dramaet på TV.

Foto: Per Einar Grønmo / NRK

Bare to dager før avreise fikk Grete Soleng beskjed om at hun likevel ikke fikk plass om bord i konvoien med seks skip som i natt forsøkte å bryte den israelske blokaden av Gaza.

Soleng er medlem av organisasjonen « Vennskap Tromsø-Gaza .»Flere kilder opplyser at 15-20 personer om bord i de fem skipene som ble bordet i morgentimene mandag, er drept av den israelske marinen. 60 mennesker skal være skadd.

Det er cirka 600 mennesker om bord i de fem skipene som lørdag la ut fra Kypros på siste etappe mot Gaza.

Skikkelig forbannet

Grete Soleng
Foto: Per Einar Grønmo / NRK

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er skikkelig forbannet over det som har skjedd. Jeg er redd for at verden kommer til å lukke øynene også for dette, sier Soleng til NRK.

– Vi måtte nok regne med at Israel ville prøve å stanse konvoien med nødhjelp til Gaza. Men at de ville skyte og drepe uskyldige mennesker hadde jeg ikke regnet med. Likevel er det kanskje ikke så overraskende, for den israelske regjeringa har opptrådt mer og mer panikkartet den siste tida, sier hun.

Video: Her border Israel hjelpekonvoien

Konvoien til Gaza ble bordet av israelsk marine

Kjenner mange

Det skal være flere nordmenn med i konvoien. I følge NRK Dagsnytt er skipet der de drepte og skadde befinner seg nettopp det som de norske deltakerne er om bord i.

– Jeg kjenner de norske om bord, men jeg kjenner også flere av deltakerne fra andre land, sier Soleng.

Hun har sittet oppe i natt og fulgt konvoien via utenlandske TV-stasjoner. Det er ikke mulig å komme i kontakt med skipene fordi telefonforbindelsen er kuttet.

– Det som har skjedd er helt forferdelig. Denne konvoien med nødhjelp skulle bryte Israels blokade av Gaza. Da er det horribelt at soldatene skyter og dreper menneskene om bord, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.