– Jeg kan fortsatt kjenne smerter og alt det vonde

Heidi Perdatter Greiner Haaker er glad hun endelig har fått en diagnose, hun kjenner fortsatt overgrepene hun skal ha vært utsatt for på kroppen.

Heidi Persdatter Greiner Haaker.

VOND OPPLEVELSE: Sametingspolitiker Heidi Persdatter Greiner Haaker sier hun ble utsatt for seksuelle overgrep da hun var ni år. Nå, 40 år senere, er hun klar for å anmelde saken.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Jeg kan fortsatt kjenne både smerter og alt det vonde som skjedde på kroppen. Etter overgrepene så har jeg hatt veldig mye smerter i kroppen. Nå har jeg fått en diagnose som heter fibromyalgi, men det har jo tatt veldig mange år, sier Heidi Perdatter Greiner Haaker.

Opplevelsene hennes stemmer bra med det professor Anne Luise Kirkengen har funnet ut i sin forskning. Hun har en medisinsk doktorgrad på senfølger av seksuelle overgrep i barndommen.

– Det gjør noe med helsen

Krenkelser har en sykdomsfremmende virkning, det vet leger i dag. Åpenhet kan være avgjørende for liv eller død. Nå er det på høy tid at leger begynne å spørre mener professor Kirkengen.

Les også: Skal ha blitt utsatt for overgrep – anmelder nå, 40 år senere

Les også: Står frem med sedelighetssaker etter at de er foreldet

Les også: Foreldelsesfristen blir fjernet: – Nå kan ikke overgripere slippe unna

– Leger må gjøre pasienter oppmerksomme på at krenkelses- og overgrepserfaring gjennom levetiden, er medisinsk relevant. Det vil si at det gjør noe med helsen, og derfor er det viktig informasjon, i situasjoner hvor helseproblemer er temaet, sier Kirkengen.

– Er leger flink til å spørre?

– La meg si det enkelt: nei.

– Kan bli mye mindre

– Det man kan gjøre og bør gjøre er å forvisse seg om at denne personen får snakket om hva som har vært belastende, eller hva som er belastende, sier professoren.

Psykolog Ingrid Blessom ved institutt for klinisk psykologi og terapi eller IKST, jobber daglig med overgrepsutsatte pasienter. Hun sier at pasientene kan bli kvitt både fysiske og psykiske plager, men da er åpenhet en forutsetning.

– Da ser en at senskaden kan bli mye mindre, og det hjelper absolutt å oppsøke hjelp i voksen alder, sier Blessom.