Hopp til innhold

– Jeg er så lei av kranglingen mellom politikere

– Vi som er unge kjenner oss ikke igjen i konfliktene som er mellom Alta og resten av Finnmark, sier Henriette Olsen (26).

Krangel

Henriette Olsen (innfelt) maner til vennskap mellom kommunene i Finnmark.

Foto: Montasje

– Jeg føler meg mobbet som altaværing, selv om jeg ikke stemmer Frp, sier Henriette Olsen (26) fra Alta.

I dagene etter stortingsvalget har det tatt helt av på Facebook.

Alta beskyldes for kun å tenke på seg selv i sykehussaken. Og i Alta, hvor Frp ble største parti, kom det torsdag forslag fra valgkamplederen til Frp, Odd Erling Mikalsen, om at Alta heller burde samarbeide med Troms enn «å krangle med småplassene på Finnmarkskysten».

Boikott av Alta

Torsdag la ordføreren i Nordkapp, Kristina Hansen (Ap) ut et bilde på Facebook av en reklameavis fra handelsstanden i Alta med teksten: «Men pengan våres vil de ha.»

Det fikk blant annet rådmann i Nesseby og tidligere NHO-direktør i Finnmark, Marit Helene Pedersen, til å følge opp med å si at hun aldri mer kom til å bruke penger i Alta.

I en Facebook-tråd i nettavisa iFinnmark skriver Henriette Olsen at hun skammer seg over å være finnmarking når hun ser hva ledende offentlige personer skriver på Facebook og uttaler i media.

«Det gjeld både dem fra Alta, Hammerfest, Vadsø og resten av Finnmark. Æ e ifra Alta, har ingen problem med å bruke peng i Hammerfest eller Vadsø eller på bensinstasjon i Skaidi», skrev hun i innlegget som har fått desidert flest likere.

Vil ha vennskap

At hun fikk så mange positive tilbakemeldinger tar hun som et tegn på at mange er enig med henne og kjenner seg igjen i det hun skrev.

– Jeg er så lei av kranglingen mellom politikere. Hver gang jeg slår opp i en nettavis eller på Facebook så må jeg lese om dette. Jeg er bare 26 år, og vi unge har ikke de holdningene som jeg ser hos de som er i 40-50-årene, sier hun.

Den unge altaværingen håper at når hennes generasjon skal styre kommunene i Finnmark, så skal det være med vennskap.

– Ment som en spøk

Kristina Hansen

Kristina Hansen (Ap).

Foto: Allan Klo / NRK

Overfor NRK forteller ordfører Kristina Hansen at hennes Facebook-innlegg var ment som en spøk.

– Jeg har skjønt at det var en dårlig spøk. Det var mange reaksjoner, og det er det ennå. Det er jeg overrasket over, men jeg har nok truffet noe som vekker folks følelser.

Likevel påpeker Nordkapp-ordføreren at hun reageete på Odd Erling Mikalsens uttalelser om at kystsamfunnene er «kranglefanter» og at Alta heller burde se til Troms.

– Frp er Altas største parti, slik at han taler ikke på vegne av ingen. Vi burde løfte blikket, for er det noe vi trenger i Finnmark, så er det samarbeid, sier hun.

Nyvalgt stortingsrepresentant for Finnmark Frp, Bengt Rune Strifeldt, sier han hadde forventet større saklighet fra en ordfører.

Han viser til at utspillet fra hans partikollega om å se mot Troms, kom som en reaksjon på at Ap-politikere etter valget har sagt at Alta ikke vet sitt eget beste når de stemte Frp fram som største parti.

Bengt Rune Strifeldt

Bengt Rune Strifeldt (Frp).

Foto: Robin Mortensen / NRK

– Greit nok at Ap er skuffet over valgresultatet, men jeg hadde forventet et litt høyere debattnivå enn utspill som gir grobunn for konflikt, sier han, og oppfordrer alle til å løfte blikket.