– Jeg drømmer om et rusfritt liv med kjæreste

Hallgeir Karlsen håper Oasen i Manndalen kan bli et vendepunkt, og allerede er noe i ferd med å skje: – Jeg drikker mindre etter at vi fikk dette tilbudet, sier han.

Er velkommen

Hallgeir Karlsen fra Balsfjord har bosatt seg i Kåfjord. Her føler han seg velkommen, sier han.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Oasen åpna i november i fjor i fellesarealene til det nedlagte omsorgshjemmet.

Dette er et sted for alle, men spesielt velkommen er de som sliter med å være sosiale. Noen isolerer seg på grunn av rus, andre har psykiske problemer som angst og depresjon.

På Oasen kan de trene på å være en del av samfunnet.

– I Kåfjord er det relativt mange som har alkoholproblemer. De fleste ønsker å bli rusfrie. Dette kan være et skritt på veien, sier ruskoordinator May Heitmann Knutsen.

Hallgeir Karlsen er enig.

– Jeg ønsker meg en kjæreste. Da må jeg slutte med drikkingen. De som jobber her, bryr seg om meg, og hjelper meg i gang, sier han.

Oasen

Rune Eriksen (til høyre) har vært tørrlagt i 11 år. Han deler gjerne sine erfaringer med folk som fortsatt sliter. Her i lag med Hallgeir Karlsen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Husregler

Før åpninga bidro de faste brukerne av Oasen til å gjøre lokalene i stand. Hallgeir forteller stolt at han var den som kom på navnet.

– En oase i ørkenen, en plass å få en ny start. Det syns jeg passet veldig godt, sier han.

Også husreglene har brukerne vært med å utforme. Regel nummer én at på Oasen får du ikke være synlig beruset.

– Når jeg vet at jeg skal hit dagen etter, tar jeg det mer med ro. Jeg ønsker å komme velstelt hit, smiler 57-åringen og putter ei klype snus bak overleppa.

Lager mat

Ruskoordinator May Heitmann Knutsen står for serveringen denne torsdagen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Mat og middag

Oasen er åpen hver torsdag og tirsdag. Da serveres det kaffe og søtsaker som næringslivet har sponset. På torsdagene er det middagsservering, og mangler du mat i kjøleskapet, kan du få med deg et par poser når du drar herfra.

– Vi har rundt ti deltakere hver gang, og det syns vi er veldig bra med tanke på at dette er et nyoppstarta tilbud. Tida fram til nå har vi brukt på at de skal føle seg trygge her. Men vi har mye på tapetet framover, forteller psykiatrisk sykepleier Inghild Blomstereng.

Datakurs, fisketurer og andre utflukter er under planlegging. Ei bålpanne er kjøpt inn, og når snøen forsvinner, skal det plantes i bedene.

– Målet er at dette skal bli et brukerstyrt tilbud etter hvert, der vi som ansatte i kommunen bare er assistenter, sier Blomstereng.

Magne Monsen

KrF-politiker Magne Monsen ønsker at Oasen skal bli et permanent tilbud i kommunen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Forsømt område

Foreløpig drives Oasen som et prosjekt, men fra politisk hold er det stor vilje for å gjøre dette til et permanent tilbud.

– Rus og psykiatri har vært et forsømt område i Kåfjord. Vi har visst om problemene, men skjøvet dem under teppet. Men nå satser vi på dette feltet, og jeg skal i hvert fall gjøre mitt til for at Oasen får fortsette, sier nestleder Magne Monsen i hovedutvalget for oppvekst og omsorg.