Hopp til innhold

– Israel utestenger Gilbert fra Gaza på livstid

Israelske myndigheter har besluttet å utestenge den norske legen Mads Gilbert fra Gazastripen. Årsaken skal være sikkerhetsgrunner.

Legen Mads Gilbert har fått beskjed om at han er nektet innreise til Gaza. Han reagerer sterkt på dette, og mener det hele er et ledd i en kampanje mot ham.

NEKTET INNREISE: Mads Gilbert mener beslutningen om å ikke la ham reise til Gaza er et ledd i en kampanje mot ham.

– Jeg synes det er fullstendig uakseptabelt. Dette handler ikke først og fremst om meg, men om palestinernes rett til å få høyst nødvendig helsehjelp og medisinsk bistand, sier lege og Palestina-aktivist Mads Gilbert til NRK.

Gilbert har i over 30 år reist inn og ut av Gaza for å hjelpe den palestinske befolkningen. I sommer var overlegen ved Universitetssykehuset Nord-Norge tilbake ved Shifa-sykehuset der han behandlet noen av de 11.000 skadde i den 50 dager lange krigen.

2.200 palestinere ble drept.

Da han i oktober skulle tilbake for å følge opp pasienter og jobbe videre med flere forskningsprosjekter ved det samme sykehuset, ble han stoppet, skriver VG.

Hør intervju med Mads Gilbert her:

Fikk ikke reise inn

– Jeg var bedt av norske myndigheter om å reise ned å fortsette arbeidet i Gaza. Da vi kom til grensestasjonen Erez, fikk jeg beskjed av de israelske soldatene om at jeg ikke fikk reise inn i Gaza. Jeg måtte gjøre vendereis til Norge, sier Gilbert.

Ifølge en e-post fra den norske ambassaden i Tel Aviv, som har tatt saken opp med israelske myndigheter, er sikkerhetsgrunner begrunnelsen for at han heretter vil bli nektet inn- og utreise fra Gaza. I eposten som VG har fått tilgang til står det at israelske myndigheter har oppgitt at Gilbert er nektet innreise til Gaza via Erez med permanent varighet.

Ber Israel snu

Mads Gilbert

SINT: Mads Gilbert takker for hjelpen han har fått fra norske myndigheter, men tror ikke på Israels begrunnelse for å nekte ham innreise til Gaza.

Foto: Ida Anna Haugen / NRK

– Utenriksdepartementet og den norske ambassaden har gjort det vi kan for å hjelpe ham. Norske myndigheter er ikke enige i dette avslaget og det har vi gjort klart overfor israelske styresmakter. Vi vil følge opp denne saken videre og har bedt om en forklaring, sier Rune Bjåstad, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet til NRK.

Han sier at så vidt UD vet er det ikke andre leger som har fått innreisenekt til Gaza.

– Vi har sagt vi ikke har noen forståelse for dette. Det er behov for helsepersonell i Gaza og den innsatsen Gilbert og andre leger gjør er viktig, sier Bjåstad.

Gilbert selv mener beslutningen er siste ledd i en kampanje mot hans israelkritiske uttalelser. Israel vil slippe at kritiske røster kommer til orde, mener han.

– Jeg er en doktor, og ikke en sikkerhetstrussel. Jeg har ikke gjort noe galt, jeg har aldri brutt israelsk lov. Jeg har aldri deltatt i ulovlige aktiviteter. Jeg har hatt gyldige innreisedokumenter fra staten Israel, sier Gilbert til NRK.

Mads Gilbert på Shifa sykehuset

ARBEIDET I GAZA: I sommer var Mads Gilbert på Shifa-sykehuset i Gaza by.

Foto: Hatem Moussa / Ap

– Har ikke provosert

Han avviser at han har vært provokativ og at det er dette som nå er årsaken til at han nektes innreise.

– Hvis det er sikkerhetsproblemer knyttet til en saklig kritikk av en regjeringspolitikk, så er det klart det er et påskudd for å begrense ytringsfriheten. Jeg har ikke vært for provokativ. Det er virkeligheten i Gaza som er provokativ, sier Gilbert.

Den norske legen sier han ikke har gitt opp arbeidet med å ta seg inn til Gaza. En mulighet går via Egypt, og han vil undersøke om dette kan la seg gjøre.

– Jeg har reist den veien mange ganger og håper vi kan komme oss inn den veien. Arbeidet fortsetter, vi gir oss ikke, sier Gilbert.

Siste fra Troms og Finnmark