– Dette er ingen satsing på samisk kultur

Skuffelsen var stor for Beaivváš sami nasjonalteater, da det ikke var satt av penger på statsbudsjettet til nytt teaterbygg.

Beaivvas

Slik ser stolene ut ved et av Norges nasjonalteater, Beaivváš sami nasjonalteater.

Foto: Kristian Bye / NRK

– Se bare på disse stolene. Det er flaut å invitere folk til forestillinger, og slik er det hele veien. Det er jo kommunen som eier det og kommunen har ikke penger til å reparere dette her.

Haukur J. Gunnarsson

Teatersjef ved Beaivváš sami nasjonalteater, Haukur J. Gunnarsson viser fuktskadene i herregarderoben.

Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

Teatersjef ved Beaivváš sami nasjonalteater, Haukur J. Gunnarsson viser rundt inne i teaterbygget.

Stolene er revet opp i sømmene på stoffet og holder på å falle fra hverandre. I kjelleren er det kun et toalett som fungerer, slik har det vært i årevis.

I år hadde teateret et håp om at det ville komme friske penger til et nytt teaterbygg, men Beaivváš var ikke nevnt i statsbudsjettet for 2015, som ble lagt fram i går.

– Ja, det i alle fall ingen satsning på samisk kultur, det må man jo konstatere, sier sametingspresident Aili Keskitalo om det nye budsjettet.

– Regjeringen mangler vilje til å satse på det samiske

Både sametingsrepresentanter og teaterets ledelse er svært skuffet over statsbudsjettet for 2015.

Det var håp om et nytt teaterbygg i Kautokeino, men regjeringen fant ingen midler til dette denne gangen.

Aili Keskitalo (t.v.) og Vibeke Larsen

Sametingspresident Aili Keskitalo og Arbeiderpartiets gruppeleder Vibeke Larsen mener regjeringa ikke viser vilje til å satse på samisk kultur.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– Ja, det i alle fall ingen satsing på samisk kultur, det må man jo konstatere. Hvis det er regjeringa sitt sanne samepolitiske ansikt, så er det ikke oppløftende, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Sametingspresidenten reagerer over at verken Beaivváš sami nasjonalateater eller kulturbygget til Saemien Sijte ikke fikk penger.

– Det er kulturinstitusjoner som lenge har venta på at deres drøm om verdige forhold skulle bli innfridd og det må vi bare konstatere at det ligger ikke i dette budsjettet, sier Keskitalo.

Arbeiderpartiets gruppeleder Vibeke Larsen mener dette viser regjeringens manglende vilje til å satse på det samiske.

– Det er vel en mangel på satsning av samiske forhold og det er vel helt i henhold til egentlig det som man kanskje har kunne ha tenkt seg til, at man ikke ønsker å satse så veldig mye på det samiske, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Vibeke Larsen.

(Saken fortsetter under videoen.)

Sametinget er svært skuffet over forslaget til neste års statsbudsjett. 
I Kautokeino håpet de på et nytt teaterbygg til det samiske nasjonalteateret Beaivvas og en ny videregående skole til 300 millioner kroner. Men det ble nei.

Foto: Kristian Sønvisen Bye.

Skuespillere blir syke av teaterbygg

Etter å ha jobbet lenge for å få et nytt teaterbygg, gikk prosessen endelig et skritt videre i januar for det samiske nasjonalteateret Beaivváš og forhåpningene økte.

Drømmen har lenge vært et eget teaterbygg som kan gi rom for flere forestillinger og som viser teateret og den samiske kulturen.

Teatersjefen mener det er viktig for den samiske kulturen å ha et eget nasjonalteater som fungerer skikkelig.

– Det er enormt viktig. Beaivváš er den største samiske kulturinstitusjonen som

Beaivvas garderobe

Fuktskader i herregarderoben som kom etter en lekkasje for noen år siden. Her har det også vært muggsopp.

Foto: Kristian Bye / NRK

finnes og vi har en veldig viktig oppgave å fremme samisk som scenespråk og samisk dramatikk for scenen, reise ut som ambassadører for det samiske folket og i det hele tatt å gjøre samisk kultur og det samiske folket synlig, sier Haukur J. Gunnarsson.

En omvisning rundt i dagens teaterbygg viser nedslitte og opprevne publikumsstoler, fuktskader i garderoben og toalett ute av drift.

– Veldig mye er galt med dette bygget. En ting er at du kan se på stolene til publikumsplassene, de holder på å falle fra hverandre. Sceneforholdene er veldig dårlig, det er ikke laget for moderne teaterforestillinger, den er alt for trang. Vi har forferdelige garderobeforhold for skuespillerne våre. Vi har verksteder på andre sida av gata, som også er under veldig dårlige forhold. Det eneste som er akseptabelt, det er kontorene.

Skuespillerne som jobber ved teateret har merket forfallet på kroppen og dette gjør teatersjefen bekymra.

– Vi har etter mye mas fått sprayet de veggene så vi slipper nå det betongstøvet som har plaget oss. Og når skuespillerne jobber her i fem-seks timer i dette lille rommet, så er det mange som rett og slett blir syke, sier Haukur J. Gunnarsson.

Stiller spørsmål om framtidig scenekunst

Beaivvas

Stolene der publikum skal sitte, er slitt opp i sømmene og skumgummien tyter ut. Teatersjefen føler det er flaut å invitere gjester til å sitte her.

Foto: Kristian Bye / NRK

Det samiske nasjonalteateret hadde derimot ikke store forventninger selv til statsbudsjettet for 2015 som ble presentert i går. Men i likhet med sametingsrepresentantene stiller de spørsmål til regjeringa om hva de ønsker for framtidig samisk scenekunst.

– Når det gjelder Beaivváš og teaterbygg så er vi verken glad eller skuffet. Vi registrerer at det ikke er nevnt, men vi var forberedt på tre alternativer; et «ja», et «tja» eller et «nei». Og så ble det et «tja». Så lenge det ikke er et «nei», så er vi ikke skuffet, men vi har mye jobb foran oss, sier teatersjef Haukur J. Gunnarsson.

Han og styreleder Lene Hansen lurer på hvordan saken blir omtalt når Stortingets kulturkomite avgir sin innstilling i november.

– Det er klart vi håpet det, men vi var forberedt på at det ikke skulle komme. Jeg skulle gjerne sett at det hadde blitt nevnt, men det vi vil spørre regjerningen om er hva de tenker med samisk scenekunst. Hva vil de? Og i det hele tatt til samiske formål så er det enormt lite. Ingen økning på samisk kultur generelt, så det er der vi får våre driftspenger, så det betyr også at det ikke blir noen økning på driftsbudsjettet, sier teatersjefen.