– Ikke si ett ord om hekkende rovfugl

– Det er mye mer reirplyndring enn det vi klarer å avsløre, mener både tollvesenet og politiet. Nå ber de om hjelp fra publikum til å stanse profesjonelle eggtyver og samlere.

Jaktfalk

SMUGLERGODS: Disse tre jaktfalkene er akkurat flygedyktige og kunne innbrakt store beløp på det illegale markedet.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Også Miljøvernforbundet ber lokalkjente om å gjøre en ekstra innsats mot faunakriminaliteten.

– Ikke svar på spørsmål om hvor det finnes rovfugl, eller hvor de har hekket tidligere, sier Tor-Einar Kristensen, leder i Miljøvernforbundet i Øst-Finnmark.

– Legg merke til biler som er parkert og folk som ferdes på uvanlige plasser, og for sikkerhets skyld: dokumenter. Ta litt bilder av biler, legg merke til type og farge, og få med registreringsnummer,

Kristensen vil ikke mistenkeliggjøre verken fugleinteresserte eller tilreisende generelt, men mener likevel det er nødvendig å være på vakt.

Proffe metoder

Alfred Ørjebu

Faunakriminelle kartlegger fuglereir på forhånd og tar dem med seg rett før de forlater Norge, sier Alfred Ørjebu i Statens naturoppsyn.

Foto: Trine Vidunsdatter

Det er både profesjonelle og private samlere som står for raidene. Alfred Ørjebu i Statens naturoppsyn (SNO) sier at slik kriminalitet er vanskelig å avsløre. Han beskriver metodene som svært profesjonelle.

– Det kan for eksempel være to mann som går med tau mellom seg for å få fuglen til å fly av reiret. Det kan være lerker eller snøspurv, det trenger slett ikke å være snakk om jaktfalk, sier Ørjebu.

– De merker posisjonen til reiret ved hjelp av GPS eller en diskret pinne. Så kan de selv eller andre komme tilbake en natt og plukke med seg reir og egg, gjerne alt. Så forlater de området. Det er vanligvis bare siste døgnet at de har noen ulovligheter i bilen; før det er alt helt i orden.

Trenger tips

Direktør i tollregion Nord, Atle Joakimsen, oppfordrer folk til å være snare med å ta kontakt om de har mistanke om ulovlig utføring av egg og fugl. De fleste slike saker blir oppdaget ved rene tilfeldigheter.

– I verste fall kan folk oppbevare eggene på kroppen. Det er vanskelige saker å avsløre, og det er nok antagelig mer utbredt enn vi er klar over, sier Joakimsen.

Det er store penger i smuglingen:

– Enkelte falker har en markedsverdi som ligger på flere hundre tusen kroner i Gulf-området.

Ekstra utsatt

Politiadvokat i Øst-Finnmark politidistrikt, Jens Bernhard Herstad, vil gjerne ha melding om uvanlig trafikk og utenlandske biler som står parkert ved hekkeplasser.

Miljøvernforbundet frykter at nettopp Øst-Finnmark kan være spesielt utsatt: Et tynt befolket område med kort vei til grensa mot Finland.

– De som kommer er som regel godt forberedt. De tar seg et raid rett og slett, så er de borte, sier Tor-Einar Kristensen.

Nyheter fra Troms og Finnmark